Skrill – online plaćanje i prijem novca putem Skrilla

Šta je Skrill i kako funkcioniše?

skrill karticaSkrill (do 2013. poznat kao Moneybookers) je internet platni procesor (e-wallet). Registrovanim korisnicima Skrill omogućava sigurno plaćanje i prijem novca putem interneta u realnom vremenu. Registrovani korisnici koji su rezidenti EU (SEPA), kao dodatnu mogućnost uz svoj nalog mogu koristiti i prednosti debitne MasterCard kartice, koju mogu poručiti sa svog naloga.

Sadržaj:
(klikom na link ispod možete skočiti na željeni sadržaj, ukoliko ne želite da čitate ceo tekst)


Skrill registracija – Kako otvoriti nalog na Skrillu?

Registracija i otvaranje naloga na Skrillu je besplatno

Otvaranje naloga na Skrillu je jednostavno. Za otvaranje naloga Vam je potrebno nekoliko minuta. Nalog možete otvoriti ovde, prateći dalje navedeno uputstvo, korak po korak:

 1. Posetite Skrillov sajt. Ukoliko kliknete ovde, automatski ćete biti preusmereni na stranicu gde popunjavate registracioni formular. (ili kliknite na „Open A Free Account“  ukoliko se nalazite na početnoj stranici) (slika ispod)

  Klikom na „Open A Free Accountotvarate nalog na Skrillu kao fizičko lice (za lične potrebe).
  Skrill Business Account  –  ukoliko želite da registrujete nalog za potrebe firme (kao pravno lice), kliknite na „Are you in Business?„. U ovom slučaju je neophodno da unesete i potrebne informacije o firmi za čije potrebe otvarate nalog na Skrillu. Dalje uputstvo za registraciju će biti prilagođeno za registraciju korisnika kao fizičkog lica.
 2. U prvom koraku registracije je neophodno da: unesete Vaš email (Email polje), izaberete šifru (Password) za pristup Vašem nalogu, i da potvrdite šifru (Confirm Password) – (slika ispod). Po unosu email adrese i izabrane šifre, kliknite na „Next„.skrill registracija korak 1
 3. Sledeći korak je unos osnovnih podataka: Unesite Vaše ime (First Name) i prezime (Surname), i datum rođenja (Date of birth) (slika ispod). Po unosu ovih podataka, kliknite na „Next
  skrill registracija korak 2
 4. U narednom koraku, je neophodno da izaberete državu iz „I live in“ menija i valutu koju ćete koristiti na Vašem nalogu iz „I use“ menija. (slika ispod)

  Savet:
  Valutu izabranu prilikom registracije, nećete moći promeniti posle otvaranja naloga. Stoga je savet da razmislite, i izaberete onu valutu u kojoj ćete najčešće imati transakcije.
  Npr. ukoliko planirate najčešće da plaćate i primate novac u eurima, izaberite Euro kao valutu naloga. Ukoliko je to neka druga valuta, izaberite nju. Izborom valute koju ćete najčešće koristiti, izbegavate dodatne troškove. Na ovaj način ćete smanjiti broj nepotrebnih konverzija valuta na koju postoji dodatna provizija (exchange fee), koju ćete platiti u malom broju slučajeva, i to isključivo kada primate ili plaćate u drugoj valuti od valute vašeg Skrill naloga. Posle izbora države i željene valute, kliknite na „Next„.
  skrill registracija korak 3
 5. U narednom koraku neophodno je da unesete adresu prebivališta (Adress 1), grad (City) i poštanski broj (Postal Code). Neophodno je da podaci, kao i svi ostali koje ste dosada uneli, budu ispravni i odgovaraju podacima iz Vaših važećih ličnih dokumenata. Posle unosa ovih podataka, kliknite na „Next„Unos validnih ličnih podataka, je neophodan u cilju uspešne verifikacije naloga (kasnije).
  skrill registracija korak 4
 6. U poslednjem koraku, neophodno je da unesete broj telefona koji koristite, čekirate poljaI’m not a robot“ i „I agree to Skrill Terms and Conditions and Privacy Policy„. Ovim potvrđujete da se slažete sa uslovima Skrilla, i završavate registraciju svog naloga klikom na „Open Account„.
  skrill registracija korak 5
 7. Proverite email koji ste uneli prilikom registracije za Vaš novi Skrill nalog.  Otvorite email poruku koju ste dobili od Skrilla i kliknite na verifikacioni link, koji se nalazi u sadržaju emaila. Klikom na verifikacioni link, uspešno ćete biti preusmereni na početnu stranu Skrilla.
 8. Logujte se na svoj Skrill nalog sa početne strane sajta. Unesite email adresu i šifru koju ste uneli pri registracji.
 9. Uspešno ste završili registraciju na Skrillovom sajtu i otvorili svoj Skrill nalog!

Da bi uspešno, i sa punim potencijalom koristili svoj novi nalog na Skrillu, neophodno je da ga verifikujete.

Verifikacija Skrill naloga – zašto i kako?

Verifikacija Skrill naloga je procedura koju je neophodno obaviti. Verifikaciju morate obaviti najčešće posle registracije na Skrill, ili u nekom kasnijem trenutku, kada to Skrill zatraži od Vas.

Svrha verifikacije Skrill naloga

Sigurnost Vašeg novca na Skrillu. Posle izvršene verifikacije, Skrill će biti siguran da ste baš Vi ta osoba za koju tvrdite da jeste, sa svim ličnim podacima za koje tvrdite da su Vaši i da živite na adresi za koju tvrdite.

Prednosti koje donosi verifikacija naloga

Verifikacijom stičete pravo na veće limite (ili ukidanje limita) za transakcije novca na Vašem nalogu.

Kako verifikovati Skrill nalog?

Za potpunu verifikaciju otvorenog naloga, najčešće se zahteva da priložite dve stvari:

 1. Kopiju ili sken (u boji) važećeg identifikacionog dokumenta sa slikom, izdatog od državnog organa. Ovaj dokument može biti pasoš, lična karta (prednja i zadnja strana) ili vozačka dozvola.
 2. Dokaz o adresi prebivališta na koji ste otvorili nalog na Skrillovom sajtu. Za dokaz adrese prebivališta Vam može poslužiti slika (sken) računa od komunalija ili izvod iz banke, ne stariji od 3 meseca. Neophodno je da se na priloženom računu vidi Vaše ime i prezime sa adresom prebivališta, koja je identična adresi koju ste uneli pri registraciji.

Gore navedeno, je najbolje priložiti uploadom kopija dokumenata sa Vašeg naloga:

  1. Kliknite na Settings -> Personal Info -> Izaberite opciju „Verify„. (slika ispod)
   skrill verifikacija
  2. Videćete izbor različitih podstavki. Ispod stavke „My account“ izaberite opciju „Help with account verification„.
  3. Izaberite „Account Verification„.
  4. Izaberite  „How Do I Verify My Account„.
  5. Videćete tekst u kome Vam objašnjavaju da je neophodno da im u svrhe verifikacije pošaljete važeći lični dokument (gore spomenuto). Na dnu teksta kliknite „Document upload from„.
  6. Upišite Vaše ime i prezime, email adresu Vašeg naloga na Skrillu. Poruku svrstajte pod kategoriju „My account“ -> „Problem with verification“. U tekstu poruke na engleskom, napišite da im dostavljate potrebne dokumente u cilju verifikacije Vašeg naloga.
  7. Kliknite na „Upload a document“ i dodajte kopije  Vaših dokumenata koji im šaljete u svrhu verifikacije.

 1. Kliknite na „Send a message“.Ovim ste završili sve korake, neophodne za verifikaciju. Najčešće u roku od 48h, Skrill će uspešno verifikovati Vaš nalog, a o tome Vas obavestiti putem emaila.

Uplata – Kako uplatiti novac na Skrill nalog?

Načini za uplatu depozita

Novac (depozit) na svoj nalog možete uplatiti nekim podržanih načina:

 • Uplata Bank depositom – ovim načinom možete direktno sa računa iz Vaše banke prebaciti novac bankarskim transferom na svoj Skrill nalog. Ova opcija je podržana u većini država. Uslov je da račun sa koga uplaćujete novac glasi na Vaše ime. Ovim načinom uplate depozita, neophodno je najčešće 2-5 radnih dana, kako bi vam novac bio na raspolaganju na Vašem nalogu.
 • Uplata kreditnom ili debitnom karticom – najčešći i najbrži način uplate depozita. Skrill podržava sve vodeće tipove kreditnih i debitnih kartica za uplatu: AMEX, VISA, MasterCard, JCB, Diners, Maestro.
  Uplata depozita u ovom slučaju mora biti sa kreditne ili debitne kartice koja se vodi na Vaše ime. Nije moguća uplata depozita sa poklon kartica, virtualnih kartica i slično – koje služe za jednokratnu upotrebu.
  Postoji mogućnost da Skrill zatraži da verifikujete karticu kojom ste izvršili uplatu prvi put na svoj nalog, radi Vaše sigurnosti.
 • Uplata depozita putem PaySafeCard vaučera – zgodan način uplate, ukoliko nemate drugih mogućnosti za uplatu depozita na Vaš nalog. PaySafeCard vaučer Vam omogućava da platite brzo, lako i sigurno, bez potrebe za kreditnom karticom ili računom u banci. PaySafeCard vaučere možete kupiti u 37 zemalja Evrope i u 14 različitih valuta. Kod nas u blizini, PaySafeCard vaučeri mogu kupiti u Hrvatskoj ili Sloveniji.
  Da bi koristili PaySafeCard sa Skrillom, neophodno je da imate otvoren MyPaySafeCard nalog.

Troškovi pri uplati depozita

 • Uplata Bank deposit metodombez provizije
 • Uplata kreditnom ili debitnom karticom 1,9% od uplaćenog iznosa
 • PaySafeCard vaučer7% provizija od uplaćenog iznosa (npr. ukoliko uplatite vaučer od 100EUR, na Skrill nalogu će Vam biti raspoloživo 93EUR)

*Troškovi pri uplati depozita su aktuelni u trenutku pisanja teksta, za najaktuelnije informacije najbolje je da proverite aktuelne provizije pod sekcijom „Fees“ na Skrillovom sajtu. Takođe proverite da li postoje dodatni troškovi prilikom uplate depozita od strane Vaše banke.

Isplata sa Skrilla – Kako isplatiti novac sa Skrill naloga?

Načini za isplatu depozita (novca) sa Skrill naloga

U zavisnosti od države, Skrill podržava jedan od (ili sve) načine na koji možete isplatiti depozit sa svog naloga:

 • isplata depozita na Vaš bankovni račun
 • isplata depozita na Vašu kreditnu (debitnu) VISA karticu
 • isplata depozita na Vašu Skrill MasterCard debitnu karticu*

Postoji mogućnost da Skrill zatraži dodatnu verifikaciju pre prve isplate sa Vašeg naloga (u zavisnosti od prethodnog statusa Vašeg naloga i prethodno izvršenih verifikacija). Eventualna dodatna verifikacija samo doprinosi sigurnosti – kako bi Vaš novac stigao Vama.

*Skrill MasterCard debitna kartica je dostupna isključivo za korisnike koji su rezidenti EEA (European Economic Area) – Evropske Unije. Stoga, Skrill MasterCard debitnu karticu nije moguće koristiti ukoliko niste rezident EU. Skrill kartica, i dodatne opcije koje ona povlači sa sobom nisu dostupne u npr. Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji (u trenutku pisanja teksta).

Ukoliko ste do sada koristili Skrill MasterCard karticu za povlačenje novca, iskreni savet Vam je da razmislite o Payoneer kartici. Više detalja o Payoneer kartici, i tome kako funkcioniše smo već pisali ovde.

Troškovi pri isplati depozita (novca) sa Skrill naloga

 • isplata depozita na Vaš bankovni račun – fiksna provizija od 3,95EUR po transakciji
 • isplata depozita na Vašu kreditnu (debitnu) VISA karticu – 1,75%
 • isplata depozita putem Vaše Skrill MasterCard debitnu karticu – 1,75% od ukupnog iznosa pri podizanju sa bankomata + troškovi konverzije valuta (3,99%) ukoliko postoje

*Troškovi pri isplati depozita su aktuelni u trenutku pisanja teksta, za najaktuelnije informacije najbolje je da proverite aktuelne provizije pod sekcijom „Fees“ na Skrillovom sajtu. Takođe proverite da li postoje dodatni troškovi prilikom isplate depozita od strane Vaše banke.

Konverzije i troškovi konverzije valuta (Skrill Exchange Fees)

Dodatni troškovi konverzije valuta (Exchange Fees) iznose do 3,99% i oni se primenjuju u svim slučajevima kada postoji konverzija valuta prilikom prijema ili plaćanja novca sa Skrill naloga, ili prilikom isplate na bankomatima u valuti različitoj od valute naloga.

Prilikom registracije smo već napomenuli savet da je poželjno da valuta Vašeg naloga, bude valuta u kojoj ćete najčešće vršiti transakcije (bilo plaćanje ili prijem novca). Na ovaj način, prilikom prijema novca, plaćanja ili podizanja novca u valuti koja je identična valuti Vašeg naloga – izbegavate dodatnu trošak konverzije do 3,99%.

Exchange Fee može iznositi i manje od 3,99%, on se menja na dnevnoj bazi, u zavisnosti od trenutnih fluktuacija u kursu između različitih valuta. U svakom slučaju je dodatni trošak, koji se ponekad može izbeći.

Plaćanje na internetu putem Skrilla

Internet plaćanje upotrebom Skrilla, svuda gde je Skrill prihvaćen je bez provizije!

Ukoliko se valuta u kojoj se plaća određeni iznos razlikuje od valute naloga, primenjuju se troškovi konverzije valuta do 3,99%(Exchange Fee), ali i dalje bez dodatnih provizija.

Transfer novca između Skrill korisnika

Kako poslati novac drugom Skrill korisniku?

Jedino što Vam je potrebno je email od korisnika kojem šaljete novac, sa kojim je on registrovan na Skrillu.

Troškovi pri prijemu i slanju novca od/ka drugim Skrill korisnicima


Prijem novca od drugih Skrill korisnika je besplatno. Ukoliko šaljete novac putem Skrilla drugom Skrill korisniku, plaćate proviziju od 1,9% (do maksimalnih 20 EUR).

Provizije i troškovi upotrebe Skrilla

   • Registracija i otvaranje naloga na Skrillu – besplatno
   • Održavanje računa – besplatno (ukoliko niste aktivni više od 12 meseci, plaća se 1EUR/mesečno)
   • Prijem novca – besplatno
   • Slanje novca drugim korisnicima na Skrillu – 1,9% do max. 20EUR

   • Troškovi konverzije valuta (Exchange Fees) – do 3,99%

Šta je Skrill kartica?

Skrill kartica je MasterCard debitna kartica, koja je povezana sa Vašim nalogom. Ova kartica Vam omogućava da na još bolji način raspolažete novcem koji imate na svom nalogu. Kartica je isključivo povezana sa sredstvima koja imate na raspolaganju na Vašem Skrill nalogu. Kartica je debitnog tipa – „ne možete napraviti minus“. Drugim rečima, mogućnosti plaćanja ove kartice zavise isključivo od raspoloživog depozita koji imate na Skrillu.

   • Od kraja 2016. godine Skrillovu MasterCard debitnu karticu mogu poručiti isključivo rezidenti EU (SEPA) – dakle, nije više dostupna za državljane Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije… (u trenutku pisanja ovog teksta). Ukoliko Vam je potrebno rešenje za prijem novca, ili ste koristili Skrill karticu, a više nemate mogućnost – problem prijema novca možete rešiti Payoneer karticom, o kojoj smo detaljnije već pisali ovde.

Kako poručiti karticu?

Karticu možete poručiti klikom na tab „Skrill Card“ gde možete podneti zahtev za dostavu kartice na kućnu adresu. Kada Vam kartica stigne, neophodno je da je aktivirate na svom nalogu.

   • Poručena kartica Vam stiže na kućnu adresu naješće za 7-14 dana od dana poručivanja.
   • Rok važenja kartice je 3 godine.
   • Podržane valute Skrill kartice (EUR, GBP, USD).
   • Limiti kartice:
    • 250 EUR / 24h za podizanje novca na bankomatima
    • 1000 EUR / 24h za plaćanje karticom na POS terminalima

Skrill kartica – troškovi i provizije

   • Izdavanje kartice – 10 EUR (koji će Vam biti naplaćeni kada poručite karticu, od prvog raspoloživog iznosa na Vašem nalogu).
   • Zamena kartice – 10 EUR
   • Podizanje novca na bankomatu – 1,75% od ukupnog iznosa
   • Upit stanja – besplatno
   • Online izvod – besplatno
   • Promena PINa – besplatno
   • Online plaćanje – bez provizije
   • Plaćanje na POS terminalima – bez provizije

*Pri plaćanju i podizanju novca sa kartice, u slučajevima potrebe, primenjuje se Exchange Fee. Aktuelni troškovi i provizije su aktuelni u trenutku pisanja teksta. Za aktuelne informacije, uvek proverite Skrillov sajt.