Skrill kartica : Payoneer kao alternativa za prijem novca u 2017.

Zvanično obaveštenje PaySafe grupe, inače matične firme za Neteller i Skrill, koje je važeće od 25. novembra 2016. prestaje sa radom servis Skrill kartica za korisnike koje nisu rezidenti zemalja iz SEPA (Single Euro Payments Area) zone.  Pod SEPA zonom spadaju 34 zemlje Evrope: 28 zemalja Evropske unije, 4 zemlje EFTA (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska), kao i Monako i San Marino.

To praktično znači da, ukoliko niste rezident (državljanin) neke od navedene 34 zemlje SEPA zone – nemate mogućnost da uz svoj Skrill nalog poručite i koristite Skrill karticu. Ukoliko planirate da otvorite nalog na Skrillu, to možete učiniti i dalje ovde – čak i u slučaju da ste državljanin neke od država van SEPA zone (npr. Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora (u trenutku pisanja teksta)).

Detaljnije o tome kako Skrill funkcioniše kao način za plaćanje i primanje novca smo već pisali.

Skrill kartica – Kraj za Skrill karticu od 2017. za zemlje van SEPA

Skrill kartica je prepaid kartica koja je povezana sa odgovarajućim Skrill nalogom korisnika. Ova kartica, kao dodatna opcija omogućava korisniku da raspolažu novcem koji ima deponovan na Skrillu. To znači da je Skrill kartica, prihvaćena je širom sveta kao način plaćanja.

Skrill kartica – kako se prijaviti za Skrill karticu?

Skrill kartica je povezana sa Vašim Skrill nalogom. Da bi se prijavili za Skrill karticu i koristili sve pogodnosti koje ona pruža, morate otvoriti nalog na Skrillu. Ukoliko nemate otvoren račun na Skrillu, možete ga besplatno otvoriti ovde.

Ukoliko ste već registrovani, Skrill karticu možete poručiti direktno sa Vašeg Skrill naloga. Detaljnije o Skrill kartici smo već pisali.

Ko ima pravo na Skrill karticu?

Pravo na Skrill karticu imaju svi registrovani korisnici na Skrillu, koji su rezidenti neke od država sa područja SEPA. Svi ostali, van SEPA zone, nemaju mogućnost na poručivanje Skrill kartice (u trenutku pisanja teksta). Na ovaj način je Skrill, kao platni procesor koji funkcioniše u okviru SEPA, uskladio svoje poslovanje sa aktuelnim odlukama vezanim za finansijske transakcije u okviru zemalja SEPA, koje su nastupile krajem 2016. godine.

Ukratko, ukoliko ste iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije –  trenutno nemate mogućnost poručivanja Skrill MasterCard debitne kartice. Sa druge strane, u potpunosti i bez ograničenja još uvek, možete koristiti pogodnosti registracije na Skrill, sa svim mogućnostima plaćanja i prijema novca putem interneta.

Ova odluka Skrilla o ukidanju mogućnosti koje pruža Skrill kartica, nije nastupila striktno prema korisnicima Ex-Yu zemalja koje smo spomenuli gore. Nova politika Skrilla da onemogući upotrebu kartice novim korisnicima van SEPA zone se odnosi i na mnogo veća tržišta na kojima su izgubili korisnike – Rusija i Kina na primer.

Skrill kartica i njena alternativa – Payoneer kartica

Kako je već spomenuto, Skrill kartica više nije aktuelno rešenje za podizanje novca na bankomatima kod nas. Ukoliko i dalje imate potrebu za podizanjem keša sa Vašeg Skrill naloga, to možete rešiti upotrebom Payoneer Global Payments servisa i njihove Payoneer debitne kartice. Novac sa Vašeg Skrill naloga, možete prebaciti na Vaš Payoneer nalog posredstvom  Payoneer Global Payment servisa, a potom novcem sa Payoneer naloga raspolagati u potpunosti putem Payoneer debitne kartice. (slika ispod)

Skrill kartica - alternativa payoneer kartica

Šematski prikaz Payoneer kartice kao alternativnog rešenja za podizanje novca isplaćenog sa Skrill naloga u zemljama van SEPA zone

Kako koristiti pogodnosti Payoneer Global Payment servisa?

Kako bi iskoristili sve pogodnosti koje Payoneer servis za prijem novca nudi, morate se registrovati za Payoneer. Registracija na Payoneer je besplatna. Registracijom naloga, dobijate Payoneer karticu dobijate poštom na kućnu adresu, a registracijom ovde – stičete pravo na poklon bonus od 25$* za nove korisnike. Registracijom na Payoneer sajtu, stičete pravo na besplatnu upotrebu njihovog Global Payment servisa, sa svim pogodnostima koje nudi. Više detalja o Payoneeru, Payoneer kartici, mogućnostima, limitima, troškovima smo već naveli.

payoneer bonus 25

Šta to znači?

Payoneer je servis za globalni transfer novca, koji za razliku od kombinacije Skrill + Skrill kartica, nije ograničen SEPA zonom. Dakle, Payoneer servis zajedno sa svojom Payoneer  debitnom karticom omogućuje prijem novca:

i plaćanje:

 • online – bez dodatnih provizija
 • na POS terminalima – bez dodatnih provizija
 • podizanje novca na bankomatima (ATM) – sa fiksnom provizijom od 3.15$ po transakciji

Zaključak: Novac (depozit) sa Skrill naloga, možete podići na bankomatu čak iako ste iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije ili bilo koje zemlje van SEPA zone, upotrebom Payoneer kartice. Upotrebom Payoneer Global Payments servisa, imate mogućnost da izvršite transfer novca sa svog Skrill na svoj Payoneer nalog. Novcem sa Payoneer naloga možete dalje raspolagati u potpunosti pomoću Payoneer debitne kartice, povezane sa Vašim Payoneer nalogom.

Na ovaj način Skrill kartica, koja više nije dostupna, ima potpunu alternativu u vidu Payoneer kartice.

Kako bi imali mogućnost da izvršite transfer novca sa Vašeg Skrill naloga, na Vaš Payoneer nalog, morate ispuniti sledeće uslove:

 • posedovati verifikovan Skrill nalog
 • biti registrovani na Payoneer – registracijom ovde stičete pravo na 25$* poklon bonusa za nove korisnike
 • povezati svoj Skrill nalog sa svojim Payoneer nalogom

payoneer bonus 25

Povezivanje Skrill i Payoneer naloga – transfer novca sa Skrilla na Payoneer

Ukoliko želite da imate mogućnost podizanja keša na bankomatima i dalje, novcem sa Skrill naloga, možete povezati svoj Skrill nalog sa Vašim Payoneer nalogom. Na ovaj način Payoneer kartica, koju dobijate registracijom na Payoneer, a povezana je sa Vašim nalogom, preuzima funkciju koju je imala Skrill kartica. To bi u ovom slučaju primarno bila mogućnost podizanja novca na bankomatima, primljenog na Skrill nalog za rezidente van SEPA zone.

Kako povezati Skrill i Payoneer?

 1. Logujte se na svoj Skrill nalog.
 2. Kliknite na “Cards and Bank Accounts“.
  skrill kartica - cards and bank accounts
 3. Izaberite “Add Bank Account“.  U ovom koraku birate “Add Bank Account”, što je ključno kako bi uspešno povezali Skrill na svoj Payoneer nalog.
  skrill kartica add bank account payoneer
 4. Otvara Vam se prozor u kome je neophodno da unesete detalje Vašeg bankovnog računa koji želite da povežete sa Vašim Skrill nalogom. U ovom slučaju bankovni račun koji povezujete sa Vašim Skrill nalogom je US virtual account, tj. namenski račun za prijem novca, koji je povezan sa Vašim Payoneer nalogom. Bitna napomena je da mogućnost upotrebe US namenskog računa, koji je u ovom slučaju sa povezivanja sa Skrillom neophodan, imate isključivo registracijom na Payoneer.
  Namenski račun se automatski otvara, i pridružuje Vašem Payoneer nalogu, te služi isključivo za prijem novca. Ne postoji (za sada) način da US namenski račun otvorite zasebno, ukoliko niste US rezident. Kako bi uspešno povezali Vaš US namenski račun asociran sa Payoneerom, na Vaš Skrill nalog, neophodno je da na Skrillu unesete Routing Number i Account Number. Routing i Account Number možete videti na Vašem Payoneer nalogu pod “Receive” -> “Global Payments”.
  Sada imate sve što Vam je neophodno kako bi uspešno završili povezivanje Skrilla i Payoneera. Na slici ispod označeni su koraci 1-5. , koje je neophodno završiti da bi uspešno povezali svoj Skrill nalog sa Payoneerom.skrill kartica add payoneer account us virtual account

  • 1. Iz padajućeg menija “Country” birate United States Of America*. Ovo je zajedničko za sve, bez obzira da li ste iz Srbije, Hrvatske, Makedonije… – kada povezujete Vašu Payoneer karticu sa nalogom na Skrillu birate USA kao zemlju u kojoj je račun. Razlog za ovo je, što US Virtual Account asociran sa Vašim Payoneer nalogom je lokalizovan u USA, bez obzira odakle ste Vi.
   *Ukoliko u padajućem meniju “Country” nemate kao izbor USA, već samo državu iz koje ste – najčešće je neophodno da verifikujete Skrill nalog (ili neki drugi način za isplatu sa Skrill naloga). Npr. dodavanjem deviznog računa u Vašoj domaćoj banci kao načina isplate (koji nije neophodno da koristite), će otvoriti mogućnost većeg izbora zemalja (u ovom slučaju USA) i dodavanja US namenskog računa lokalizovanog u USA.
  • 2. Bank Sort Code – u ovom polju unosite Routing Number* Vašeg US Virtual accounta sa  Vašeg Payoneer naloga, koji je predstavljen 9-cifrenim brojem.
  • 3. Account number – u ovom polju unosite Account Number* Vašeg US Virtual accounta sa Vašeg Payoneer naloga.*Routing i Account Number Vašeg Virtual accounta možete pronaći na Vašem Payoneer nalogu pod “Receive” -> “Global Payments”
  • 4. Account type – kao tip računa izaberete “Checkings” (tekući).
  • Kliknite na “Add account and continue“.

Ovim ste uspešno završili povezivanje Vašeg Skrill naloga sa Payoneer nalogom. Posredstvom podataka Vašeg US namenskog računa, koji ste uneli na Skrill, a koji je povezan sa Vašim Payoneer nalogom – imate mogućnost transfera novca sa Skrilla na Vašu Payoneer nalog.

payoneer bonus 25

Troškovi transfera novca sa Skrilla na Payoneer posredstvom Global Payment Service

Koliko košta transfer novca sa Skrilla na Payoneer? Ukupne troškove transfera novca između ova dva platna procesora čini:

 • provizija koju naplaćuje Skrill
 • provizija koju naplaćuje Payoneer

Provizija Skrilla – Skrill će Vam za uslugu isplate novca na US namenski račun koji ste povezali naplatiti proviziju od 5,50 EUR. Ova provizija je aktuelna za Global bank transfere novca (u šta spada ovaj). Ako Vam je Skrill nalog u USD ili EUR valuti, neće biti dodatnih troškova osim gore navedene provizije. Ukoliko je Vaš Skrill nalog u nekoj drugoj valuti, očekujte da će biti naplaćena i provizija na konverziju valuta, gde provizija Skrilla iznosi do 3,99% od iznosa.

Provizija Payoneera – Provizija iznosi 1%, od iznosa, po transakciji, ukoliko je uplata u USD. Ukoliko primate uplatu putem Global Payment Service-a u EUR, GBP, ili JPY, na prijem novca se ne naplaćuje provizija!

Skrill kartica vs. Payoneer kartica

Uporedni pregled troškova i provizija Skrill kartice i Payoneer kartice:

Uporedni pregled
troškova i provizija
 Skrill Kartica Payoneer Kartica
Izdavanje kartice 10 EUR Besplatno
Održavanje kartice 10 EUR / godišnje 29.95$ godišnje
Vrsta kartice debitna  Skrill kartica
povezana sa Skrill nalogom
debitna  Payoneer kartica
povezana sa Payoneer nalogom
Troškovi podizanja keša
sa bankomata
1,80 EUR po transakciji
bez obzira na iznos
3,15 $ po transakciji
bez obzira na iznos
Troškovi konverzije valuta troškovi konverzije 3,99% bez dodatnih troškova konverzije
Online plaćanje i plaćanje
na POS terminalima
bez dodatne provizije bez dodatne provizije
Limiti kartice 250 EUR na bankomatu / 24h
1000 EUR na POS terminalima / 24h
5000 $ / 24h na bankomatu
2500 $ / 24h na POS terminalima
Bonusi/Promocije/Popusti VIP status (uslov 6000+ EUR
transakcija na Skrill nalogu / tromesečno)
25$ poklon bonusa pri registraciji novih korisnika
 • Jackson5

  Zdravo,
  Da li jos uvek funkcionise prebacivanje novca sa Skrill na Payoneer? Otvorila sam racun na skrill a sada bih Payoneer karticu ali se plasim da prebacim novac i da mi tako ostane ukoliko ne funkcionise prebacaj sa Skrill na Payoneer.
  Prenos na racun banke je skup.
  Unapred hvala

  • @disqus_Fnib8RrIIG:disqus
   Kako je i opisano u članku korak po korak, postoji mogućnost povezivanja Vašeg Skrill naloga sa Vašim Payoneer nalogom upotrebom Payoneer Global Payment Service-a, gde kao bank account dodajete podatke Vašeg Payoneer virtual bank accounta.

   Pozdrav!

 • dvica

  molim odgovor: da li uz payoneer karticu dobijem i pin kod za koristenje ? kako se pin dostavi?

  • @dvica:disqus
   PIN Payoneer kartice sami određujete prilikom aktivacije kartice sa svog naloga, ima 4 cifre, i možete ga promeniti po želji/potrebi kasnije na svom nalogu.

   • dvica

    Ivane, hvala na odgovoru.

    pregledao sam payoneer account i procitao nacin povezivanja skrill i payoneera, da bih mogao slati novac sa skrilla na virtualni racun u USA.

    BUduci da na payoneer-u imaju naveden i racun u EUR – lokacija Germany (isto na poziciji Global p.s.), da li je to isto virtualni racun na koji mozemo poslati novac sa Skrila ? Navedeni BIC je ustvari SWIFT code – lokacija Germany?

    Ostaje nejasno da li ako uplatim na ovaj payoneer racun u EUR (sa skrilla) moci raspolagati novcem na payoneer kartici?

    zahvalan sam ti na pomoci….

    • Prebacivanjem novca sa Skrilla na Payoneer koristite Payoneerov Global Payment Service. Tako da u zavisnosti od valute u kojoj očekujete isplatu birate neki od ponuđenih instrukcija za plaćanje koje su na Vašem nalogu (EUR za SEPA transfere, USD za ACH transfere, GBP za BACS transfere itd). U Vašem slučaju koristite EUR opciju. BIC је jednako SWIFT.
     U suštini, navedeni račun je medijator do Vaše kartice. Sa tog računa, novac će automatski biti prebačen na Vašu Payoneer karticu. Kada novac legne na karticu, možete ga proslediti sebi na devizni račun u lokalnoj banci, ili raspolagati sa tim depozitom direktno sa kartice, bilo gde, gde je MasterCard prihvacen.

     Pozdrav!

 • Vladimir

  Ivane,
  Izvinjavam se ako je ovo amatersko pitanje, posto sam nov u freelancingu.
  Naime, da li je jeftinija ova varijanta ili varijanta u kojoj novac povlacim sa paypal naloga preko visa internet kartice banke inteze (konkretno, jer za ovu sigurno znam da radi, jer je visa i povezana je sa deviznim racunom)?
  U prvoj varijanti proviziju uzimaju skrill, payoneer, transfer, bankomat + konverzija u dinare, dok u drugom slucaju proviziju uzimaju samo paypal i banka zbog konverzije u dinare.
  Na prvi pogled deluje da je jeftinije ovo drugo, a i mnogo je lakse, ali sam cuo da je isplativije ovo prvo jer u drugom slucaju uzimaju proviziju i srbija i drzava iz koje je poslat novac (sto mi nije jasno zbog cega ne bi bio slucaj u oba).
  Izvinjavam se na mozda konfuznom pitanju, ali u velikoj sam nedoumici.
  Unapred hvala na odgovoru!

  • @[email protected]_lwRkXNHwBv:disqus
   Poštovani Vladimire,
   ne znam sa koje freelance platforme planirate prvenstveno da isplaćujete novac. Ali koja god od vodećih da je u pitanju (99designs, freelancer, upwork…) – sa nje je moguće isplatiti novac direktno na Payoneer karticu. Dakle, proces isplate sa 99designs bi isao ovako: 99designs -> Payoneer kartica -> vi podižete novac na ATM, plaćate na POS ili prosleđujete na svoj devizni račun. Dakle nema PayPala i Skrilla kao posrednika, već sa platforme vam je novac direktno dostupan na Payoneer kartici, ili ukoliko želite da ga prosledite na devizni račun dalje – onda na njemu.

   Verovatno ste prvo naleteli na ovaj tekst na sajtu, pa su Vas neki detalji zbunili, jer je tekst specijalno orijentisan o Payoneeru kao zameni za Skrill karticu koja više nije u funkciji na našem području.

   Uopšteno o Payoneer kartici smo već pisali ovde:
   https://ivanzna.com/payoneer-placanje-primanje-novca/

   Konkretno o tome kako isplatiti novac sa UpWorka kao freelancer ovde:
   https://ivanzna.com/upwork-isplata-payoneer/

   Nadam se da će Vam nešto od već napisanog pomoći, ukoliko bude još nešto potrebno, pišite.

   Pozdrav!

   • Vladimir

    Poštovani Ivane,
    Hvala na odgovoru, sada mi je sve mnogo jasnije. Ovo je upravo i bio prvi članak koji sam pročitao. Sve pohvale na ovakvom sajtu, jer je ovo jedino mesto gde je sve detaljno objašnjeno, a opet razumljivo.
    Želim da Vam postavim još jedno pitanje, koje i nije toliko tehničke prirode.
    Pošto sam čuo jedan savet da pri kupovini preko interneta ne treba da držim veće sume novca na kartici preko koje obavljam kupovinu, jer je to najverovatniji način na koji bih mogao biti prevaren. Moje pitanje je da li to važi i za podizanje novca tj. da li potecijalni „scammer“ može da skine novac sa kartice i ako on šalje novac, a ne samo kad prima novac sa nje?
    Unapred hvala na odgovoru!

    • @disqus_lwRkXNHwBv:disqus Postovani,
     kada novac dospe na Vasu Payoneer karticu, koristeci bilo koji njihov servis (Billing Service, Global Payment Service…) – novac Vam naknadno niko ne moze skinuti ukoliko podatke za pristup Vasem Payoneer nalogu znate samo Vi. Dakle normalno, cuvajte Verification Code Vase kartice, i vodite racuna da broj kartice i pristupnu lozinku ne delite i ne ostavljate nikome, i sve je sigurno.

     Pozdrav!

     • Vladimir

      Hvala puno na informacijama!

 • Mushed

  Zdravo. Treba mi pomoc. Imam na Netelleru neki novac. Ne znam kako da ga prebacim uz sto manju proviziju? Bankovni transfer kosta 10.5 eura.

  • Na provizije kod Netellera ne mozemo uticati, nazalost 🙂 Sve zavisi gde zelite i kako zelite da prebacite novac, kao i kolika suma je u pitanju.

   Ukoliko prebacujete neku malu sumu, npr. 30eur, svakako Vam je provizija prevelika za bank transfer, pa bi mozda bilo ekonomicnije da u tom slucaju pokusate da depozit potrosite kod nekog Netellerovog merchanta, gde nemate dodatnih troskova.

 • Aca Lukas

  Pozdrav, imam par pitanja. Imam neke znacajnije prilive na Neteller/Skrill pa bih htio to malo “razblaziti”.

  Da li Payoneer funkcionise i sa Skrillom i Netellerom?

  Da li Payoneer i Skrill moraju glasiti na istu osobu da bi se napravila isplata sa Skrilla ili Netellera?

  Tokom registracije sam pred kraj dosao (prije dva dana) na obaveznu formu popunjavanja bankovnog racuna, da li su sada najvece “prednosti” Payoneer kartice znacajno umanjene time sto se to mora popuniti i dosta se gubi na anonimnosti, ili je to samo “forme radi”, i postoji li nacin da se to izbjegne? Hvala unaprijed.

  • @aca_lukas:disqus
   Izvinjavam se na kasnijem odgovoru, ukoliko niste jos uvek resili problem.
   Povezivanje Skrilla i Payoneera je moguće preko EU payment servicea – iz tog razloga Payoneer i Skrill moraju glasiti na isto ime, jer je u suprotnom Skrill nece dozvoliti isplatu na bankovni račun pod drugim imenom.

   Registracija za Payoneer je promenjena negde od septembra 2017. godine, i sada se u poslednjem koraku zahteva unos podataka (IBAN i SWIFT) deviznog računa. Ne gubi se ništa, a funkcije Payoneer kartice nisu umanjene. Na upit zašto je unos ovih podataka neophodan, kada je takva upotreba kartice malo kome interesantna, Payoneerov menadzer mi je odgovorio emailom da je prvenstveno u pitanju zbog potreba inicijalne verifikacije. Verovatno na ovaj način potvrđuju da Pera Peric koji je porucio karticu zaista negde postoji, i da se nece registrovati i poruciti karticu samo zato sto je nesto besplatno – a posle toga je nikada neće koristiti 🙂

   Ne postoji način da se unos IBANa i SWIFTa prilikom registracije izbegne, ali kako je naveo niste u obavezi da IKADA iskoristite taj devizni račun za povlačenje novca u lokalnu banku. Dakle, u pitanju je samo dodatni korak verifikacije prilikom registracije, bar za sada. To bi bile proverene informacije, koje su trenutno aktuelne.

   O izmenjenom načinu registracije smo već pisali ovde: https://ivanzna.com/payoneer-registracija-2018-bonus-25/

   Pozdrav!

 • Dijana Djordjevic

  Postovani
  Da li mogu da se otvore payoneer i Skrill racun.I da se uplati 100 $ na payoneer racun .I kad se povezu ta dva racuna da se prebaci ovaj iznos na Skrill racun.