Payoneer – servis za prijem novca i plaćanje

Šta je Payoneer?

Payoneer je plaforma koja pruža usluge globalnog transfera novca. Payoneer putem svojih servisa omogućava korisnicima siguran i lak način za prijem novca i plaćanje inostranih klijenata (dobavljača usluga) širom sveta – bez obzira u kom delu sveta se klijenti nalaze.

Payoneer nalog možete otvoriti besplatno. Upotreba platforme je besplatna ukoliko u toku 12 meseci imate bar jednu obavljenu transakciju putem svog naloga ili kartice. U slučaju inaktivnosti u periodu dužem od 12 meseci – biće Vam naplaćena godišnja naknada od $29.95.

Sve nove korisnike koji se registruju putem linka ispod očekuje bonus od $25 na Payoneer nalogu:

Registracija

Bonus važi isključivo za nove korisnike registrovane preko linka iznad.
Bonus se dodeljuje automatski i jednokratno, nakon što korisnik ostvari prijem novca u ukupnom iznosu od najmanje 1000$ na svoj Payoneer račun.

Kome je namenjen Payoneer?

freelanceri digital marketing ecommerce prijem novca

 • Freelanceri i dobavljači usluga – programeri, dizajneri, konsultanti, kopirajteri, prevodioci, call centri i sl.
 • Kompanije i kreatori digitalnog sadržaja – SaaS kompanije, kreatori audio, grafičkog i video sadržaja, razvoj aplikacija i video igara
 • E-prodavci (E-commerce) – online prodavnicama, prodavcima na e-commerce sajtovima
 • Digital Marketari – Marketing agencije, CPA-mreže, affiliate marketari
 • Vlasnici smeštaja za iznajmljivanje – naplata smeštaja direktno od klijenta i isplata putem Airbnb, Homeaway, Pandabed i dr.

Kako postati Payoneer korisnik?

payoneer registracija

Payoneer korisnik postajete registracijom nakon čega su Vam dostupni svi servisi koje ova platforma nudi.

Registracija je jednostavna – za ceo proces Vam je potrebno nekoliko minuta.

Sastoji se iz nekoliko koraka u kojima je potrebno da unesete kontakt podatke (ime, prezime, adresa, telefon, lozinka) i unesete podatke deviznog računa iz lokalne banke. Pod ovim podacima se podrazumevaju ime i prezime vlasnika računa, ime banke, država u kojoj je banka, valuta deviznog računa i IBAN i SWIFT brojevi.

Ukoliko nemate ove detalje, možete ih zatražiti u lokalnoj banci u kojoj imate otvoren račun kao “Instrukcije za priliv na devizni račun”.

Nakon ovoga Vaša aplikacija je uspešno primljena. O statusu aplikacije i ostalim detaljima bićete obavešteni emailom na adresu koju ste uneli u prvom koraku registracije.

Ukoliko Vam je potrebna pomoć pri registraciji – pogledajte uputstvo korak po korak kako se registrovati na Payoneer.

Sve novi korisnici registrovani putem linka ispod stiču pravo na bonus od $25 na svom Payoneer nalogu:

registruj se

Prijem novca putem Payoneer platforme

Svojim korisnicima Payoneer nudi različite servise za prijem novca, bez obzira da li novac primaju od klijenta kao fizičkog lica ili kompanije:

1. Namenski računi za prijem novca iz inostranstva

Registrovanim korisnicima su dostupni namenski tekući računi za prijem novca iz kompanija u SAD, Velikoj Britaniji, zemljama EU, Kanade i Australije putem lokalnih bankarskih transakcija.Novac primljen putem namenskog računa korisnika se direktno prosleđuje na Payoneer nalog korisnika.Tako na primer, korisnik u zavisnosti od potrebe može koristiti dolarski namenski račun za prijem novca od klijenta iz SAD, Eurski namenski račun za prijem novca od klijenata iz Evropske unije i slično.

U osnovi, na ovaj način registrovani Payoneer korisnik ima mogućnost prijema međunarodnih uplata putem bankovnog transfera.

Nema provizije za prijem novca putem namenskog računa u EUR, GBP, JPY, AUD, CAD. Provizije za prijem novca putem namenskog USD računa provizija iznosi 0 – 1%.

Jednostavno je – prosledite klijentima detalje svog namenskog računa i on će Vam lako poslati uplatu, kao da živite u istoj zemlji.

2. Pošalji fakturu (Billing Service) – Zatraži uplatu (Request a Payment)

Payoneer korisnicima je u svakom trenutku dostupan jednostavan način za prijem novca iz inostranstva – Request a Payment (Billing Service). Ovaj servis omogućava da klijentu maksimalno olakšate plaćanje – neophodno je samo pošaljete fakturu koju kreirate direktno sa svog Payoneer naloga i prosledite je na klijentovu email adresu.Prilikom kreiranja fakture Vi odlučujete ko će snositi provizije uplate – klijent ili Vi. Provizija zavisi od načina uplate koji klijent izabere prilikom uplate po fakturi.Po prijemu fakture klijent može izabrati način kojim će izvršiti uplatu po fakturi – lokalna bankarska transakcija, ACH depozit (provizija 0 do 1%) ili putem debitne/kreditne platne kartice (provizija 3%). U svakom trenutku klijent može izabrati siguran način uplate koji mu najviše odgovara.

Na ovaj način, klijent je u mogućnosti da uplatu realizuje u roku od nekoliko minuta, a uplaćeni iznos fakture će biti direktno prosleđen na Vaš Payoneer nalog.

Pored toga, sa svog naloga možete upravljati i pratiti zahteve za plaćanje, zakazati podsetnike za plaćanje svojim klijentima i fakturi priložiti bilo koju vrstu dokumenta (poput računa).

3. Prijem novca od Payoneer partnera – Marketplaces, Freelance, Photo Stock i slične platforme

payoneer kompanije partneri

Jedan od najvećih benefita Payoneer korisnika je mogućnost automatizovanog prijem novca koji ste zaradili na vodećim svetskim Freelance platformama (Upwork, Fiverr, 99designs, iStock, Shutterstock, Envato, Amazon, Google, Airbnb i dr.).

Neophodno je samo da izaberete Payoneer kao način isplate sa Vaše platforme i možete da primate uplate u roku od nekoliko minuta direktno na Vaš Payoneer nalog.

Nema provizije od strane Payoneera na prijem novca sa platformi koje imaju status partnera. Međutim moguće je da će Vam platforma prilikom isplate naplatiti određenu proviziju (zavisi od platforme i najčešće iznosi do nekoliko dolara).

Ukoliko platforma sa koje želite da primate uplate nije trenutno u spisku Payoneer partnera, postoji rešenje i za to: Jednostavno prosledite platformi od koje zahtevate isplatu podatke Vašeg Payoneer namenskog računa – i platforma će je obraditi kao isplatu putem bankarske transakcije, a novac će Vam biti prosleđen na vaš nalog.

4. Prijem novca od drugih Payoneer korisnika

Prijem novca od drugih Payoneer korisnika je dostupan u USD, EUR, GBP i JPY valutama. Na transakcije prijema i slanja novca između korisnika u okviru Payoneer sistema – nema provizije (besplatno). Transakcije se momentalno obrađuju, a primljeni novac odmah raspoloživ na računu.

Raspolaganje novcem na Payoneer nalogu

Novcem primljenim na Payoneer nalog možete raspolagati na sledeći način:

1. Putem Payoneer debitne MasterCard® kartice

Karticu možete poručiti sa svog naloga. Kartica vam omogućava da podižete novac na bankomatima širom sveta, plaćate online, i plaćate na POS terminalima (u prodavnicama u zemlji i inostranstvu) svuda gde je MasterCard kao sredstvo plaćanja podržan.

2. Povući novac na devizni račun u lokalnoj banci

Primljeni novac sa Payoneer naloga jednostavno možete proslediti na EUR ili USD devizni račun u Vašoj domaćoj banci. Povlačenje sredstava možete izvršiti na privatni devizni račun ili devizni račun firme. Provizije za povlačenje sa Payoneer naloga na Vaš devizni račun iznose maksimalno do 2% iznosa.

3. Plaćati klijente, dobavljače i partnere

Za plaćanja klijentima (kompanijama) koje imaju Payoneer nalog – nema provizije. Ukoliko kompanija (klijent kojem šaljete novac) nema Payoneer nalog – plaćanje možete izvršiti direktno na njegov bankovni račun sa svog Payoneer naloga.Na ovaj način u svakom trenutku imate potpuni pristup zarađenom novcu uz fleksibilnost u raspolaganju istim kombinacijom debitne kartice i mogućnosti isplate na lokalni devizni račun.

Payoneer kartica

payoneer kartica

Payoneer kartica  je debitna platna kartica koja Vam omogućava da raspolažete novcem sa Payoneer naloga. Kartica je dostupna samo registrovanim korisnicima Payoneera.

Ukoliko želite da poručite karticu – neophodno je da se prethodno registrujete.

Registracijom putem linka ostvarujete pravo na bonus od $25 koji će Vam biti automatski dodeljen nakon što primite prvih $1000 u zbiru na svoj Payoneer račun

registruj se

Poručivanje kartice

Karticu poručujete sa Payoneer naloga i stiže Vam poštom na željenu adresu. Prilikom poručivanja birate da li želite karticu koja je vezana za USD, EUR, GBP ili CAD račun Vašeg Payoneer naloga. Najčešće će Vam biti potrebna samo jedna kartica – u zavisnosti u kojoj od navedenih valuta pretežno primate novac.

Možete poručiti i više od jedne kartice ukoliko za to imate potrebe, međutim imajte na umu da u tom slučaju plaćate godišnje održavanje za svaku karticu pojedinačno.

Isporuka kartice

Ukoliko kao način isporuke izaberete “Standard Shipping” – isporuka je besplatna. U ovom slučaju Vam kartica stiže na željenu adresu u roku od 7-15 dana.

Druga opcija je isporuka DHL-om, koja je znatno brža – ali se isporuka dodatno plaćate.

Aktivacija kartice

Kada kartica stigne na Vašu adresu, kako bi postala funkcionalna – , neophodno je da je aktivirate. Proces aktivacije kartice je krajnje jednostavan i možete ga izvršiti na nekoliko načina.

Sva neophodna uputstva za aktivaciju dolaze sa karticom.

Upotreba kartice

Payoneer kartica Vam omogućava da raspolažete novcem sa Payoneer naloga. Kartica je debitna – to znači da ne možete potrošiti više novca nego što imate na Vašem Payoneer nalogu (“nema minusa”). Pročitajte više detalja o tome kako možete upotrebiti Payoneer karticu.

Troškovi održavanja kartice i provizije

Izdavanje Payoneer Mastercard kartice je besplatno.

Godišnja naknada za korišćenje kartice iznosi $29.95 za USD karticu, ili €24.95 / £24.95 ukoliko ste poručili EUR ili GBP karticu. Godišnja naknada se plaća jednokratno, i biće Vam naplaćena tek od prvog iznosa koji primite na Payoneer nalog.

Provizije prilkom plaćanja na POS terminalima (prodavnice) i online plaćanja nema, ukoliko plaćate u istoj valuti. Prilikom plaćanja u različitoj valuti od one za koju je kartica izdata u nekim slučajevima može biti naplaćena cross-border fee (konverzija) do maksimalnih 3,5%.

Provizija za podizanje novca na bankomatima iznosi fiksnih $3.15 po transakciji bez obzira na iznos keša koji podižete (odnosno €2.50 /  £1.95 ukoliko govorimo o EUR i GBP kartici).

Za svaku odbijenu transakciju na bankomatu (nedovoljno sredstava) i upit stanja plaćate proviziju od 1$ (odnosno €0.80 ili £0.65 u slučaju EUR i GBP kartica). Savet je da pre podizanja novca proverite iznos sredstava na Vašem Payoneer računu online ili putem mobilne aplikacije (besplatno) – kako ne bi bespotrebno plaćali ove provizije.

Prilikom podizanja novca na bankomatimakeš uvek dobijate u domaćoj valuti. To znači da iako je Vaša Payoneer kartica vezana za USD račun (koji će biti zadužen prilikom isplate), a novac podižete u Srbiji – dobijate dinare. Ukoliko novac podižete u Hrvatskoj sa Vaše kartice – dobićete kune. Sa druge strane ukoliko sa kartice vezane za EUR Payoneer račun zatražite isplatu na bilo kom bankomatu zemlje u kojoj je EUR zvanična valuta – dobićete eure u kešu.

U situacijama kada se valuta kartice razlikuje od valute bankomata na kojem podižete novac – primenjuje se konverzija valuta. U Srbiji iz USD u RSD, u Hrvatskoj iz USD u HRK i sl. U tom slučaju je moguće je da će Vas bankomat pitati da li želite isplatu bez konverzije ili isplatu sa konverzijom, što nekada ume biti zbunjujuće. Pitanje se odnosi na to da li će izdavač kartice vršiti konverziju (opcija bez konverzije) ili banka na čijem bankomatu podižete novac (opcija sa konverzijom).

U većini slučajeva je povoljnija opcija “bez konverzije” jer u tom slučaju konverziju između valuta vrši Payoneer (koji primenjuje kurs MasterCard-a). Ovaj kurs je obično znatno povoljniji od onoga što nude domaće banke.

Payoneer mobilna aplikacija

payoneer mobilna aplikacija

Nakon što registrujete svoj Payoneer nalog, možete preuzeti i Payoneer mobilnu aplikaciju za Vaš uređaj. Aplikaciju možete preuzeti na App store-u, ukoliko ste korisnik Apple uređaja, odnosno Google Play Store-u ukoliko ste korisnik android uređaja.

Aplikacija Vam omogućava da upravljate svojim nalogom i kada ste u pokretu. Svom nalogu možete u svakom trenutku pristupiti brzo i sigurno (2-factor authentication, finger print), pratiti stanja i transakcije, lako proslediti detalje o primajućem računu, primati notifikacije o pristiglim uplatama i slično.

Upravljanje valutama na Payoneer nalogu

upravljanje valutama na nalogu

U okviru naloga na jednostavan način možete konvertovati jednu valutu u drugu u iznosu koji vi izaberete. Na ovaj način možete izbeći dodatne troškove eksterne konverzije prilikom plaćanja klijenata ili ukoliko povremeno primate novac u ostalim valutama (različitim od valute za koju je kartica vezana).

Na primer, ukoliko želite da podignete keš na bankomatu sa karticom koja je vezana za USD račun, a imate i EUR na računu – možete izvršiti konverziju EUR iznosa u USD iznos. Na taj način iznos koji je konvertovan iz EUR postaje dostupan za podizanje na bilo kom bankomatu i putem Payoneer kartice koja je vezana na USD račun.

Drugi primer u kojem je ovo primenjivo je ukoliko plaćate klijenta u EUR, a imate USD na nalogu – možete iznos iz USD konvertovati u EUR i na taj način platiti zahtevanu sumu u valuti koja odgovara klijentu.

Provizije na konverziju valuta u okviru Payoneer naloga iznose 0.5% – što je dosta povoljnije ukoliko se uporedi sa konverzijama istih koje bi radili eksterni procesori.

Prednosti za kompanije

prednosti za kompanije

 • Bankovni računi u lokalnim valutama SAD, Nemačke, Velike Britanije, Kanade i Australije na jednom mestu
 • Prijem novca i plaćanje funkcioniše kao da imate bankovne račune u više zemalja – koristeći ih po potrebi u fakturama
 • Plaćanje klijentima, dobavljačima i poslovnim partnerima direktno sa Payoneer naloga – na njihov Payoneer nalog ili bankovni račun
 • Mogućnost registracije kompanijskog Payoneer računa u nekoj od zemalja bez potrebe za otvaranjem lokalnog bankovnog računa

Status Payoneer VIP klijenta

status vip klijenta
Klijenti sa mesečnim prometom većim od 10.000 USD imaju mogućnost apliciranja za status VIP klijenta, čiji su benefiti:

 • Konsultacije sa ličnim menadžerom
 • Dodatne opcije:
  • Prijema bankovnih transakcija putem SFIWT-a
  • Veći limiti za plaćanje i podizanje sredstava
  • Virtuelne kartice po zahtevu (npr. za oglašavanje na internetu)
  • Automatizacija masovnih isplata kooperantima i sl.
 • Niže provizije
 • Bez godišnje naknade za uslugu i besplatna zamena kartice.

Sigurnost i usklađenost za važećim zakonima

sigurnost i uskladjenost

 • Payoneer je vodeći u FinTech industriji u pogledu infrastrukture i procesa koji garantuju da je Vaš novac siguran
 • Poslovanje strogo regulisano američkim i globalnim licencama
 • Poslovanje sa mrežom najvećim i najstabilnijih banaka širom sveta
 • Svi finansijski izveštaji su revidirani na kvartalnom nivou od strane PWC-a
 • Za program usklađenosti su zadužene vodeće revizorske kuće u industriji
 • Sredstva korisnika se nalaze na odvojenim i zaštićenim računima

Za sva pitanja Vam je u svakom trenutku dostupna i korisnička podrška.

Uvek aktuelne detalje (provizije, servisi) možete pronaći na Payoneer sajtu.