Nekoliko reči o jednom od najprestižnijih teniskih događaja – Roland Garros-u!

The French Open (Tournoi de Roland-Garros)
„Roland Garros“

Otvoreno prvenstvo Francuske, poznatije kao Roland Garros, je veliki teniski turnir koji počinje, po tradiciji,  tokom poslednje dve sedmice maja. Održava se u Parizu, na Stade Roland Garros. To je drugi od Grand Slam turnira, na godišnjem teniskom kalendaru.

Roland Garros je jedan od najprestižnijih događaja u teniskom svetu, svakako najpoznatiji turnir na šljaci, ima najširu publiku od svih događaja u tenisu. Roland Garros je poznat po tome što je najpopularniji turnir, koji u poređenju sa ostalim teniskim turnirima, se uživo prenosi u vrlo velikom broju zemalja. Zbog vrlo spore podloge na kojoj se igra, te pravilima po kojoj se pobednik određuje po principu „bolji u tri seta“ bez eventualnog tie-breaka, ovaj događaj se smatra jedan od fizički najzahtevnijih izazova za sve tenisere.

U 2009. godini osvajači Roland Garrosa su bili Roger Federer (u muškoj konkurenciji), i Svetlana Kuznetsova (ženska konkurencija).

Istorija Roland Garros-a

Zvanični naziv ovog turnira, na francuskom je Les Internationaux de France de Roland Garros, ali je popularniji naziv „French Open“ ili  samo „Roland Garros“.

Roland Garros je počeo kao nacionalni turnir, 1891. godine, i bio je otvoren samo teniserima francuskih teniskih klubova. Tada poznat i kao Championnat de France International de Tennis. Prvi ženski turnir na Roland Garrosu je održan 1897. Sve do 1924. godine Roland Garros je bio zatvoren za strance. Zanimljiva činjenica je da je od nastanka (1891. godine) pa do 1927. godine podloga na kojoj je igrano na Roland Garrosu bila trava, dok je šljaka kao podloga u primeni od 1927. godine do danas.

U 1925. godini, French Open je otvorio vrata svim teniserima, i tada je još uvek igrano na travi kao podlozi. U 1968. godini, French Open je postao prvi „open“ Grand Slam turnir, koji je dozvolio profesionalcima, podjednako kao i amaterima da učestvuju u takmičenju.

Vremenom je uvođeno mnogo novina, tako od 2006. turnir je počinjao nedeljom, sa 12 singl mečeva koji su igrani na tri glavna terena. Od marta 2007. godine, prvi put na Roland Garrosu, u istoriji tenisa, je donešena odluka da novčane nagrade u muškoj i ženskoj konkurenciji budu ravnopravne.

Karakteristike podloge terena na Roland Garros-u

Šljaka, kao podloga na terenima Roland Garrosa, mnogo usporava tenisku lopticu, i izaziva velika odskakanja loptice, u poređenju sa travnatom ili betonskom podlogom. Ova činjenica, otežava igru igračima koji se mnogo oslanjaju u svojoj igri na dobar i jak servis (danas J. Isner dobar primer). Na primer, Pete Sampras, teniser koji je poznat po svojoj odličnoj servi, nikada nije ušao u finale French Opena, niti ga osvojio u celoj karijeri. Slično Samprasu, John McEnroe, Venus Williams (koja je osvojila nekoliko Grand Slam titula), Stefan Edberg, Boris Becker, Martina Hingis, Lindsay Davenport i Maria Sharapova nikada nisu osvojili French Open.

Sa druge stramne, igrači  kojima je ova spora podloga odgovarala su:  Bjorn Borg, Ivan Lendl, Rafael Nadal i Mats Wilander, a u ženskoj konkurenciji Justine Henin je napravila veliki uspeh baš na ovom turniru.

U „open eri“ tenisa, jedini muški teniseri koji su uspeli osvojiti French Open i Wimbledon, koji se igra na brzoj travi, kao podlogi su Rod Laver, Jan Kodeš, Bjorn Borg, Andre Agassi, Rafael Nadal i Roger Federer.

Novčane nagrade na Roland Garros-u

U 2009. godini, nagrade u muškoj i ženskoj konkurenciji su bile jednake, i distribuirane su na sledeći način:

Pobednik€1 060 000
Finalista€530 000
Polufinalista€265 000
Četvrtfinalista€132 500
Četvrta runda€68 400
Treća runda€40 600
Druga runda€24 500
Prva runda€15 000

izvor: Wikipedia