Money Managment

UPRAVLJANJE ULOZIMA ili MONEY MANAGMENT

Ukoliko mislite ozbiljnije  da se bavite klađenjem, pre početka klađenja mora da se definiše „BANKA“. „Banka“ je iznos novca koji ste odvojili za klađenje, a taj iznos zavisi samo od Vas. Postoji samo jedan uslov koji banka mora da ispuni, a to je:

BANKA NIKADA NE SME BITI VEĆA OD ONOG IZNOSA NOVCA KOJI STE SPREMNI DA IZGUBITE !!!

Nikada, ali BAŠ NIKADA nemojte pozajmljivati novac za klađenje, ili uzimati novac odvojen za nešto drugo da bi popunili banku, ili samo odigrali tiket. Kladjenje je biznis koji nikog preko noći nije načnio bogatim, pa neće ni Vas. Onog trenutka kad počnete da se kladite sa parama koje nisu namenjene kladjenju automatski ste krenuli u SIGURNU propast. Sama činjenica da su Vam te potrebne za nešto drugo Vas stavlja u podređen položaj. Banka i načini upravljanja bankom tj. Money Managment i jeste smišljen iz razloga, kako bih Vam olakšao evidenciju, I oslobodio potencijalnog problema gubitka novca koji ne bi smeli izgubiti, i sličnih koji Vam na prvom mestu zamagljuju logiku.
I ovako je dovoljno teško odabrati dobar par, a da ne govorimo o slučaju kad ste opterećeni moranjem. Da se ne lažemo, svima nam se desila ovakva situacija bar jednom u životu. Upravo zbog svega toga je AKSIOM I PRVI ZAKON KLAĐENJA još jednom:

BANKA NIKADA NE SME BITI VEĆA OD ONOG IZNOSA NOVCA KOJI STE SPREMNI DA IZGUBITE !!!

Morao sam ovo da ponovim još jednom, jer važnost toga je prosto nemoguće previše naglasiti. Klađenje treba da bude nešto sto Vam predstavlja zadovoljstvo i dodatni izvor prihoda, a ne opterećenje. Ovde moram da napomenem jos jednom da je klađenje pre svega nešto što može da da rezultate isključivo na duži rok. Ako nemate strpljenja i samokontrole onda ovaj članak nije za Vas, tako da ga slobodno možete preskočiti.

Dakle, pretpostavimo da ste odvojili novac, formirali banku i sad ste nestrpljivi da krenete u „real-world“. Četiri osnovne stvari koje su vezane za svaki Money Managment su:

1.Ulog – ovo je poznatije kao Stake i definiše se kao procenat od Banke
2.Profit – kao sto mu ime kaže to je iznos dobijenog novca za pogođenu opkladu minus ulog za tu opkladu tj. (Profit = To Win – Stake)
3.Povraćaj uloženog novca – ovo je poznatije kao Yield (Yield = Total Profit/Total Stake)*100
4.Broj opklada u toku određenog vremena – ovo je poznatije kao Betting rate

Na prvom mestu nas zanima, naravno, profit.Cilj nam je da nam profit bude sto veći, a idealni MM je onaj koji će nam omogućiti da, pod uslovom da smo uspešni, koristimo profit za nove opklade tako da što manje opterećujemo početnu banku. Na drugom mestu dolazi Yield. Yield nam sluzi kao indikator nase uspesnosti.On nam pokazuje da li smo uspešni i koliko u odabiranju parova, tj. ako niste sigurni da li su Vaše procene dobre ili ne, nakon odredjenog vremena po Yield-u mozete to da zaključite.Takođe nam govori i da li uspevamo da pronađemo parove koji su value i koliki je taj value (ovo se još zove i edge).

Na primer, ako odigrate 20 singlova po 10unit-a svaki (nebitno koje su kvote i koliko ih je prošlo) i ako Vam je ukupan povraćaj novca 220 unita-a to znaci da Vam je profit P = (220-(20*10)) = 20 unit-a, a onda Vam je Yield = (20/200)*100 = 10%.

Drugim rečima, na odigranih 20 singlova ste ostvarili Yield od 10 % sto ce reci da ste na tih 20 singlova uspeli da dobijete edge od 10% odnosno da je Vaša procena U PROSEKU bolja od bookijeve za 10%.

U suprotnom primeru, ako Vam je ukupan povraćaj novca recimo 180unit-a, onda je profit P = (180-(20*10)) = -20, a Yield = (-20/200)*100 = -10%.
Ako je ovo slučaj, onda treba da pretresete način na koji birate parove, jer je očigledno da ne uspevate da „pobedite“ bookije, tj. da je Vaša procena za 10% slabija od bookijeve.

Naravno, ovo je samo primer, da bi ste dosli do neke priblizno realne procene, potrebno je da pratite sve što ste odigrali kroz duzi vremenski rok.
Iz svega gore navedenog se moze zaključiti da nam je Yield OSNOVNI INDIKATOR pri odabiru sistema klađenja.U svakom trenutku proverom Yield-a možemo videti da li je nas odabrani sistem uspešan i koliko. Yield nam takođe govori i koliki profit možemo očekivati kroz određeno vreme pri korišćenju određenog sistema. Kladioničaru Yield moze koristiti i kao alat za postavljanje ciljeva u klađenju.Tako, na primer, ako želimo da na godišnjem nivou uduplamo banku, analizom Yield-a i prethodnih opklada mozemo doći do sledećih podataka:

1.Koliki je naš edge u odnosu na bookije
2.Koliko nam treba opklada sa takvim edge-om (Betting rate) na godišnjem nivou
3.Koliki iznos banke moramo da uložimo da bismo ostvarili cilj

Kad jednom postavite cilj, i izaberete sistem klađenja koji Vam najviše odgovara (ovi sistemi su opisani u  posebnoj temi), sve što Vam preostaje je da se držite toga i da gledate kako Vaša banka raste.Naravno, ništa nije 100% sigurno, tako da je neophodno stalno pratiti Yield, i ukoliko uočite da počinje da odstupa od onoga što je Vaš prosek, znaci da je vreme da promenite sistem klađenja.