Internet kartica – Kako platiti karticom na internetu?

U ovom tekstu možete pročitati sve potrebne informacije o tome kako izvršiti online plaćanje posredstvom internet kartica. Pročitajte šta je potrebno za plaćanje karticom i kako funkcioniše plaćanje robe i usluga na internetu karticom. Takođe, navešćemo i nekoliko detalja na koje je poželjno obratiti pažnju prilikom plaćanja karticom na internetu.

Dalji tekst sadrži uopštene informacije u vidu uputstva o internet plaćanju posredstvom internet kartica. Stoga, bez obzira koja banka je izdavalac Vaše kartice – informacije iz teksta Vam mogu koristiti.

Šta je potrebno za plaćanje karticom na internetu?

Da bi platili robu ili usluge na internetu neophodna Vam je samo internet kartica i raspoloživ novac na njoj, kojim možete platiti.

Šta je internet kartica?

Internet kartica je platna kartica sa kojom imate mogućnost plaćanja online (plaćanja na internetu). Internet karticom možete platiti robu i usluge na internetu svuda gde je kartica kao način plaćanja prihvaćena.

Internet kartica je po izgledu je identična ili vrlo slična debitnim i kreditnim karticama koje verovatno već posedujete. Pojedine banke vam omogućavaju internet plaćanje sa postojeće debitne i kreditne kartice kojom već podižete novac sa bankomata i plaćate na POS terminalima – a koje su vezane za Vaš postojeći tekući račun.

Neke banke u svojoj ponudi imaju i posebne internet kartice – koje su namenjene isključivo internet plaćanju. U ovom slučaju internet kartica je najčešće vezana za poseban tekući račun, na koji je potrebno uplatiti depozit koji će biti namenjen isključivo online plaćanju.

U zavisnosti od koju karticu koristite, i ko je banka izdavalac Vaše kartice – proverite u Vašoj banci da li internet plaćanje možete obaviti karticom koju već posedujete, ili za tu namenu morate uzeti posebnu internet karticu.

Kako proveriti da li kartica koju posedujete ima mogućnost online plaćanja?

Internet kartice koje imaju mogućnost internet plaćanja imaju na sebi CVV ili CVC broj (sigurnosni kod) koji je neophodno uneti prilikom svakog plaćanja. Stoga, ukoliko kartica koju posedujete na sebi ima ovaj kod, verovatno je možete koristiti za internet plaćanja.

Šta je CVV ili CVC broj i gde se nalazi?

CVV broj (card verification value) ili CVC broj (card verification code) je trocifren ili četvorocifren broj koji se nalazi na Vašoj kreditnoj ili debitnoj kartici. CVV broj unosite prilikom online plaćanja, i koristi se kao dodatna sigurnosna mera. Na ovaj način dokazujete da ste Vi vlasnik kartice, i da se kartica fizički nalazi kod Vas.

CVV broj možete pronaći na karticama koje imaju mogućnost plaćanja na internetu. Ukoliko kartica koju već posedujete ima ovaj broj – verovatno je sa njom moguće izvršiti internet plaćanje.

Na VISA, MasterCard i Discover internet karticama – CVV broj je trocifren, i nalazi se na poleđini kartice. Lokacija CVV broja na VISA, MasterCard i Discover karticama je prikazana na slici ispod.

CVC CVV broj na VISA MasterCard i Discover karticama

Na American Express kartici – CVV broj je četvorocifren, i nalazi se na prednjoj strani kartice (obično sa desne strane). Lokacija CVV broja na American Express karticama je prikazana na slici ispod.

Svakako, najpouzdaniji način da proverite da li vaša kartica ima mogućnost internet plaćanja je da kontaktirate Vašu banku koja je izdavalac kartice.

Gde i šta je moguće platiti internet karticom?

Internet karticom je moguće platiti svuda na internetu gde su platne kartice kao način plaćanja prihvaćene. Na svakom sajtu je jasno istaknuto da li je plaćanje karticama podržano. Ukoliko jeste, u ponuđenim načinima plaćanja izabraćete karticu. Danas je gotovo svu vrstu robe i usluga na internetu moguće platiti karticom, i ova mogućnost je gotovo standardna opcija plaćanja.

Internet kartica i online plaćanje – kako funkcioniše?

Internet kartica, kao i svaka kartica – vezana je za neki račun u banci. Račun za koji je vezana internet kartica može biti u domaćoj valuti (npr. dinarski ili kunski) ili stranoj (npr. EUR ili USD).

Prilikom plaćanja karticom na internetu, bićete zaduženi za određeni iznos. Raspoloživi iznos na Vašoj kartici će biti umanjen za zaduženi iznos posle obavljenog plaćanja. Zaduženi iznos može biti uvećan za proviziju konverzije valuta – ukoliko ona postoji (i zavisi od Vaše banke).

Iznos koji možete potrošiti ograničen je raspoloživim iznosom na računu kartice(kod debitne kartice), ili postavljenim limitom (kod kreditne kartice).

Kako platiti karticom na internetu za robu i usluge?

Prilikom plaćanja karticom neophodno je da na sajtu na kome vršite plaćanje unesete podatke Vaše internet kartice, kako bi Vam iznos bio naplaćen. Bez obzira na kom sajtu vršite plaćanje karticom – podaci koji će Vam trebati su standardni, a formulari u koje ih unosite su slični primeru na slici ispod.

internet kartica online placanje formular

U formularu sličnom ovome, potrebno je da popunite odgovarajuća polja sa traženim podacima. Bez obzira na kom sajtu vršite plaćanje – sigurno će Vam biti neophodni sledeći podaci:

 • Ime i prezime – Predstavlja ime i prezime vlasnika kartice. Može biti označeno i kao Cardholder name, Full name i sl. Neophodno je da ga unesete baš onako kako stoji i na kartici kojom plaćate.
 • Broj kartice – najčešće označeno kao Card number. Broj kartice predstavlja 16-cifreni broj koji se nalazi na prednjoj strani kartice.
 • Datum isteka kartice – unosi se u formatu MM/YY i označen je kao Expiry date, Good through, Valid through. Možete ga pronaći na prednjoj strani Vaše internet kartice.
 • Sigurnosni kod – može biti označen i kao Security code, CVV, CVC. Ovaj kod predstavlja sigurnosni kod od 3 ili 4 cifre, kojim dokazujete da ste autorizovani da koristite karticu. Gde se nalazi CVV broj kartice, pisali smo već u tekstu iznad.

Prilikom online plaćanja, moguće je da će Vam u formularu zatražiti da unesete i adresu za naplatu (adresu fakture) – najčešće označenu kao Billing Address. Ukoliko ste karticu kojom plaćate otvorili kao fizičko lice – to je adresa Vašeg prebivališta sa kojom ste se prijavili u banci.

U zavisnosti od toga koja banka je izdavalac internet kartice – moguće je da se sigurnosna procedura prilikom plaćanja delimično razlikuje. Pored svega već navedenog, moguće je da će Vaša banka, zahtevati i dodatnu verifikaciju plaćanja emailom, SMSom i slično.

Sigurnost pri online plaćanju korišćenjem internet kartica

Ukoliko planirate online plaćanje korišćenjem internet kartica, neophodno je da vodite računa o sigurnosti:

 • Nikada ne delite i ne šaljite sa nepoznatim osobama podatke Vaših internet kartica. Ne čuvajte u digitalnoj formi podatke Vaših internet kartica. Na ovaj način smanjujete rizik od zloupotreba.
 • Vodite računa da plaćate karticom isključivo na proverenim i sigurnim sajtovima za kupovinu.
 • Potrudite se da redovno ažurirate sav softver na računaru.
 • Uvek vodite računa da je računar sa koga plaćate bezbedan – zaštićen od virusa, trojanaca, crva i sličnih programa koji bi omogućili trećim osobama zloupotrebu Vaših podataka.
 • Izbegavajte da unosite podatke svoje platne kartice na tuđim ili javnim računarima (biblioteke, internet kafei i slično).
 • Pre realizacije plaćanja, uvek proverite da li se nalazite na pravoj adresi sajta.
 • Uvek se uverite da se proces plaćanja obavlja preko sigurne konekcije – secure connection, sa https:// prefiksom pre adrese sajta.

Ovih nekoliko saveta bi bili samo osnovne smernice za sigurno plaćanje na internetu. Njihov cilj je da Vam skrenemo pažnju na najčešće greške ili propuste u sigurnosti koje zanemaruje većina korisnika.

Nema potrebe za paranojom prilikom online plaćanja karticom, jer ukoliko vodite računa o sigurnosti – verovatnoća da Vam neko ukrade podatke je ista ili manja nego u autobusu gradskog prevoza. Svakodnevno se obavlja na stotine miliona uspešnih transakcija ovim putem, a ceo ovaj sistem Vam omogućava brz i jednostavan način plaćanja putem interneta svuda na svetu.

Ukoliko imate informacije i iskustva o korišćenju internet kartica prilikom online plaćanja – podelite ga sa ostalima u komentarima.