Hendikep u klađenju

Definicija hendikepa – Hendikep u sportskom klađenju je prednost u golovima (koševima, poenima, procentima ili drugim veličinama koje su u vezi sa događajem koji je predmet klađenja) koju priređivač (kladionica) unapred daje nekom učesniku sa liste programa sportskih događaja za klađenje. Hendikep se u susretu dva tima realizuje uglavnom tako što se slabijem timu u duelu unapred daje određena prednost (u golovima, koševima, procentima i sl.), dok se favoritu u tom duelu u startu oduzima prednost (hendikepira). Granicu ili veličinu hendikepa za određeni susret određuje kladionica, kao i visinu kvote za određeni hendikep.

Konačan ishod događaja sa hendikepom formira se tako što se broju golova, koševa ili poena označenih kao hendikep dodaju i golovi, koševi ili poeni koje je stvarno postigao tim kome je dat hendikep.

Sadržaj strane „Hendikep u klađenju“:Hendikep u fudbalu

Primer: Barcelona – Gijon (+1)

U ovom slučaju se ekipa Gijona u startu hendikepira sa 1 golom prednosti, što znači da se na krajnji ishod meča dodaje +1 gol ekipi Gijona. Ukoliko odigrate H1 , Vi se kladite da će Barcelona na svom terenu slaviti bar sa 2 gola razlike, što znači da su rezultati koji čine Vašu opkladu dobitnom svi rezultati sa dva gola (ili više) u korist Barcelone (2:0, 3:1, 5:0, 4:2, …). Ukoliko se meč završi krajnjim rezultatom nerešeno, ili eventualnom pobedom Gijona, pri ovom hendikepu, Vaša opklada je gubitna. Isto tako možete odigrati i ‘kontra hendikep’ ukoliko smatrate da je hendikep granica za dati par previsoka (ovde konkretno – predpostavljate da će Gijon pobediti, ili bar odigrati nerešeno iz nekog razloga).

 

U ovom primeru hendikep na fudbalski meč je izražen u formatu Barcelona – Gijon (+1), što praktično znači da se na krajnji rezultat dodaje +1 gol na broj postignutih golova Gijona, na istom meču. Isti hendikep se može izraziti i kao Barcelona (-1) – Gijon – što znači da se na kranji rezultat oduzima 1 gol Barceloni. Značenje je isto, a često je stvar kladionice da li će ovakav hendikep biti izražen kao Barcelona – Gijon (+1) ili Barcelona (-1) – Gijon, jer Barcelona (-1) – Gijon = Barcelona – Gijon (+1)

   • Prednosti klađenja na klasični hendikep u fudbalu: Ukoliko ste uvereni u sigurnu i ubedljivu pobedu Vašeg tima na nekom meču, sigurno je bolje izabrati varijantu pobede u hendikepu – zbog sigurno veće kvote nego u slučaju opklade na kranji ishod bez hendikepa.
   • Nedostatak klađenja na klasični hendikep u fudbalu: Mogućnost gubitka uloga, zbog granice sa isključivo „celim golom“ prednosti, u slučaju krajnjeg rezultata koji je jednak granici hendikepa. Iako je klasični hendikep, koji se i prvi pojavio kod nas, samo izvedena verzija azijskog hendikepa, ponuda klađenja sa azijskim hendikepom nudi finije mogućnosti i ponude sa 0 – 0,5 – 1 – 1,5 – 2 – 2,5 – 3 – 3,5… golova prednosti.

Hendikep u košarci

Primer: Partizan – Crvena Zvezda (+9,5)

U ovom slučaju se ekipa Crvene Zvezde hendikepira sa +9,5 poena u startu. Što znači, ukoliko odigrate H1 (na Partizan), predpostavljate da će Partizan slaviti bar sa 10 poena razlike (npr. Vaše dobitne opklade su pri rezultatima 90 : 79 (+9,5) i slično). Ukoliko ipak, smatrate da će Partizan slaviti sa rezultatom manjim od 10 poena razlike, ili će Zvezda pobediti u ovoj utakmici možete odigrati H2 – pri čemu Vam je dobitan svaki rezultat sa porazom Zvezde manjim od 10 poena razlike ili bilo kojom eventualnom pobedom Crvene Zvezde.

(Napomena: u većini kladionica su hendikepi na košarku u formatu npr. 1,5 poena, 3,5 poena… i sl. čime se eliminiše mogućnost nerešenog ishoda (npr. Ukoliko ekipa pobedi tačno sa 1 ili 3 poena. Ovo ide Vama u korist kao igraču jer Vam matematički povećava mogućnost dobitka sa 33% na 50%. Ukoliko imate izbor, uvek birajte kladionice koje nude formu hendikepa “sa pola poena” jer Vam je eliminisana mogućnost nerešenog ishoda pri takvim opkladama.)

 • Prednost hendikep klađenja kod košarke:
  • Znatno veće kvote na hendikep nego u slučaju klađenja na konačni ishod.
  • Mogućnost klađenja na „kontra hendikep“ – ukoliko procenite da određeni tim neće izgubiti sa razlikom veće od ponuđene
  • Eliminisanje nerešenog ishoda košarkaškim mečeva –  povećava matematičku verovatnoću za dobitak na 50%
  • Postojanje više granica hendikepa  (Alternative point spread – „klizni hendikep“)po različitim kvotama.
 • Nedostatak hendikep klađenja kod košarke:
  • Često primamljive kvote sa visokim granicama koje se teško dostižu
  • Mogućnost gubitka opklade u slučaju postojanja X, kod klađenja u pojedinim kladionicama

Hendikep u tenisu

Primer: Roger Federer – Janko Tipsarević

U tenisu se sreću najčešće dve osnovne vrste hendikepa – to su hendikep u gameovima, i hendikep u setovima.

Hendikep u gameovima

Hendikep u gameovima se izražava najčešće u formi -2,5; -3,5; -5,5 i slično. Konkretno ukoliko odlučite da igrate H1 gameova na meču Roger Federer – Janko Tipsarević, po granici -5,5 koju je zadala kladionica, Vi se kladite da će Federer pobediti sa najmanje 6 gameova razlike. To znači da je Vaš dobitni rezultat (ukoliko predpostavimo da se igra u 2 dobijena seta – 6:3, 6:3 za Federera, što pokriva hendikep od -5,5 gameova). Ukoliko pri ovoj granici od -5,5 Federer pobedi manjom razlikom npr. 6:4, 7:6 (razlika 3 gamea) gubite opkladu, jer je vaša granica bila da Federer pobeđuje sa minimalno 6 gameova razlike.

Hendikep u setovima

Hendikep u setovima se izražava opet najčešće u formi -1,5, -2,5, čime se hendikepira favorit. Primer meča R. Nadal – J.M. Del Potro, igra se u 3 dobijena seta. Predpostavimo da je Nadal favorit, tj. Manja je kvota na Nadala, te se on hendikepira. Ukoliko izaberete manju granicu hendikepa od -1,5 – kladite se da će Nadal dobiti ovaj Grand Slam meč (igra se u 3 dobijena seta) sa minimalno 2 seta razlike. Što znači dobitne opklade za Vas su 3:0 i 3:1 u setovima, bez obzira na pojedinačni rezultat u gameovima u svakom od setova pojedinačno. Ukoliko ipak izaberete granicu od -2,5 – kladite se da ovaj meč Nadal dobija sa 3:0, dakle bez izgubljenog seta.

Kontra hendikep

Takođe, na obe vrste hendikepa u tenisu (gameovi, setovi), možete primeniti sistem odigravanja ‘kontra hendikepa’,ukoliko smatrate da je postavljena granica kojom je hendikepiran favorit previsoka – u ovom slučaju odigrate Nadal – Del Potro H2 (+2,5) – kladite se da će del potro uzeti bar jedan set – u tom slučaju su Vam dobitne sve opklade sa pobedom Del Potra bilo kojim rezultatom, kao i svi porazi Del Potra sa bar jednim ili dva dobijena seta. Gubite opkladu pri ovoj granici isključivo ako se meč završi rezultatom 3:0 za Nadala.