Dojava i klađenje

Dojava = Prevara ?

dojava

Često ste čuli sigurno pojam ’ dojava ’. Fascinantno da je sam termin ‘ dojava ’ na našim prostorima jedan od najtraženijih pojmova na svetskim pretraživačima, a da se odnosi na sportsko klađenje.

Šta je zapravo dojava? Kako se taj termin najčešće zloupotrebljava? Da li su dojave stvarnost ili prevara? Ko su prodavci dojava, i zašto pojedinci naplaćuju pretplatu za svoje ‘kladioničarsko znanje’?
Dugo sam prisutan na internetu, naročito na različitim kladioničarskim forumima, blogovima i sajtovima, kako domaćim, tako i stranim, sa kojima imam različita iskustva.

Oni se generalno mogu podeliti na dve grupe:
1. Sajtovi informativnog besplatnog karaktera – u formi kladioničarskog sajta, foruma ili bloga, u kojem bloger (ili korisnici foruma) besplatno postavljaju tipove, analize, informacije i predikcije iz različitih sportova.
2. Sajtovi koji od Vas zahtevaju novac – sajtovi (blogovi, forumi) koji Vam za njihove usluge (tipovanja, insajderskih informacija, I ‘najčešće dojava’) na različite načine traže određenu količinu novca (pretplatu).

Nažalost, ova druga grupa sajtova je često brojnija i lakše dostupna prosečnim korisnicima interneta. Tako je velika verovatnoća da će te nasumično naići na blogera ili sajt koji vam traži određenu količinu novca (jednokratno, ili u vidu mesečne pretplate), za svoje prognoze i tipove (sa kojima gotovo po pravilu uvek zarađujete brzo, puno i lako).
No da nije tako sjajno lako i brzo, trudiću se da Vam pokažem u daljem ostatku teksta koji sam pokušao napisati koristeći različite izvore na internetu, i delimično ličnim impresijama koje sam stekao, a tiču se ove teme dojava na internetu (sa posebnim osvrtom na kladioničarsko-blogersku scenu naših prostora).

Dojava – definicija

Dojava bi trebala označavati sportski događaj u kome ishod ili tačan rezultat znamo sa 100% sigurnošću i pre samog početka dotičnog susreta.

Da li namešteni i dogovoreni mečevi postoje?

Da. U poslednje vreme smo svedoci različitih afera, čak i u najvećim evropskim ligama, a vezanim za kupoprodaju utakmica između najvećih evropskih klubova. Pojava nameštenih ili dogovorenih utakmica, je po pravilu možda češća u nižim i manje popularnim ligama, pre svega zbog manje kontrole nadležnih organa. Često su dogovorene utakmice baš one između prijateljskih klubova, klubova iz susednih i prijateljskih mesta, filijala klubova i slično. Često se utakmice ne nameštaju samo radi nečijeg profita, nego je upravo po sredi nešto drugo (usluge 3 za 3 boda, borbe za opstanak i slično). No, ne zaboravite da ukoliko Vi predpostavite ovu informaciju, ili je znate to vrlo verovatno pre Vas znaju i same kladionice, koje informacijama do kojih moraju da dolaze štite svoj posao. Tako da, savetujem da sve primite sa rezervom.

Koliko je dojava dostupna prosečnom kladioničaru?

Vrlo teško, ili gotovo nikako kada je u pitanju prava dojava. Razlog tome je što se prave informacije o eventualnim nameštenim susretima neće naći dostupni svima u širokoj javnosti, pa tako verovatno ni Vama. Svako ko učestvuje u eventualnom nameštanju utakmica NIKADA takvu informaciju NEĆE podeliti sa širim krugom ljudi, a još manje verovatno postaviti na blog i slično. Utakmice, ukoliko se nameštaju, nameštaju se radi različitih interesa (najčešće finansijskih), i to vrlo malog i ograničenog broja ljudi. Cilj te grupe je zaraditi što više novca, na pojedinom meču čuvajući tu informaciju u tajnosti. Kao takvu, vrlo teško će doći do Vas kao običnog kladioničara, preko nekog foruma i bloga po ceni od 10 ili nekoliko stotina eura, to je smešno i naivno.

Padovi kvota i blokirani mečevi kao posledica dojava

Često se sa terminom dojava povezuju i termini ‘ blokirani mečevi ’ i ‘ pad kvote ’. Ova dva pojma ne treba mešati sa terminom dojava, jer im su im uzorci sasvim drugačije prirode.

Blokiran meč na kladionicama – je par na koji kladionica više ne dozvoljava uplatu na pojedinu vrstu igre koja se odnosi na dotični susret, ili susret u celini.

Pad kvote – pod padom kvote, podrazumeva se pojava da kladionica početnu ponuđenu kvotu, najčešće spušta kako se početak meča približava. Razlog pada kvote, u najvećem broju slučaja su velike uplate na svetskim i evropskim kladionicama na dotični par. Stoga, bookmaker spušta kvotu na određenu vrstu igre, koja je forsirana uplatama igrača.
Velika zabluda koja se javlja kod velikog broja igrača je da, pad kvote i blokiran meč u pojedinim kladionicama automatski povezuju sa ‘ dojavom ’. Postoji prevelik broj faktora, da bi ih sada navodio koji mogu dovesti do blokiranja pojedinog para, ili pada kvote.
Svakako korisne informacije  o izostancima pojedinih igrača nekog tima i slično, mogu se pozitivno povezati sa padom/rastom kvote na pojedini par I verovatnoćom da će isti biti prolazan. No, takve informacije svakako ne treba identifikovati sa terminom dojava.

Pretplata, dojava i zarada? Da li možete da zaradite dojavama i pretplatama koje se nude na internetu?

Pre daljeg čitanja teksta imajte na umu sledeće:
1.    Zašto je dotičnoj osobi koja navodno nudi informaciju o ‘dojavi’ neophodna jednokratna novčana nadoknada od Vas, ako i se i sami na istoj mogu ’brzo i lako zaraditi’ kako tvrde?
2.    Zašto je osobi  koja nudi mesečnu pretplatu sa kojom ćete ‘sigurno biti u zaradi svaki mesec’ neophodan Vaš novac?
Razlog u ovome je jednostavan – upitna profitabilnost, nepostojeća profitabilnost na ‘dojavama’ i pretplatama koje se masovno nude korisnicima i posetiteljima istih sajtova. Jednostavno, postavite te se u ulogu nekog koji zaista poseduje informaciju o ‘nameštenom prelazu’ kakvi se često nude po blogovima sa kvotama 30 i više. Pa razmislite hipotetički, da li da posedujete takvu informaciju za koju znate da je 100% pouzdana, imali neodoljivu želju da je podelite sa još više stotina ljudi? Razuman odgovor bi bio verovatno ne. Nego bi tu informaciju iskoristili samo Vi, ili u vrlo ograničenom krugu uz veliki profit, a svakako ne javno iznosili po forumima, i blogovima za nekoliko desetina ili stotina eura.

Zašto postoji veliki broj prodavača dojava i onih koji nude pretplate?

“Genije uči na tuđim greškama, pametan čovek na svojim greškama, a budala jednostavno nikad ne nauči”, kaže jedna izreka. Smatrao sam je adekvatno povezano sa naslovom gore iz više razloga. Očigledan zaključak koji se nameće, a da je vezan za ponuda povezana sa potražnjom. ‘Dok je ovaca, biće i šišanja”. Upravo tom logikom se vodi većina prodavača i manipulatora.
Tužna istina je da je čovek, vrlo povodljiv za lakom i brzom zaradom. Na kraju se ispostavlja da je brza i laka zarada jedino moguća vlasnicima dotičnih blogova i sajtova koji nude dotične ‘informacije’. Jer upravo ste Vi, kao kupac njihovih dojava čovek koji im plaća ratu za auto, kiriju za stan, mesečne račune i slično.
Očigledno je ova rasprostranjenost  manipulatorske delatnosti srazmerna potražnji koja vlada na našim prostorima o lakoj i brzoj zaradi, naročito na kladionici i igrama na sreću. Veliki broj dotičnih sajtova koji nude takve ‘informacije’ postoji ne iz hobija, već radi profita dotičnih ‘dojavljivača’. Po pravilu brza i laka zarada je jedino zagarantovana isključivo ljudima koji vam nude ‘dojave’ koje ni sami u 90% slučaja ne odigraju.
Prosta i jednostavna računica, dok je ljudi koji nasedaju na kupovinu dojava po cenama od 10, 50, 100 ili više eura, u nadi da će sa time doći do bogatstva, rešiti sve svoje finansijske životne probleme – biće i pregršt blogova koji sa velikim naslovima DOJAVA , jer će vešto iskoristiti lakovernost posetitelja koji su u nadi za brzom i lakom zaradom?

Način na koji prodavci šalju ’dojave’ i pretplate korisnicima

Ovde postoji vrlo širok spektar ponuda koje su aktuelne, najčešći su:

SMS servisi – najčešća i najjednostavniji oblik u kojem možete platiti nešto ‘dojavljivaču’. Dojavljivač obično svakodnevno ili nekoliko puta mesečno na svoj SMS servis postavlja dojavu. Vi šaljete poruku na određeni broj, a SMS porukom dobijate navodnu ‘dojavu’ koja je retko kad manje sigurna od 1000% ili 100%, kako i sam prodavac dojave tvrdi. Ovu verziju dojava možete vrlo često videti na mnogobrojnim blogovima, po različitim cenama SMSa, koje se obično kreću od 0,5 eura po SMSu, do nekoliko eura po SMSu. I naravno prateći njihov SMS servis, uz dojavu koja je 100-1000% posto sigurna, možete zaraditi i obogatiti se! No, koliko god smešno bilo, ovo je još najbezbolnija varijanta za vaš novčanik, bar što se tiče plaćanja dojava.

E-Mail servisi – često su još uvek aktuelni, na mnoštvu blogova možete videti screenshotove navodnih mailova poslatih ‘zadovoljnim korisnicima’ koji su uspeli zgrnuti gomilu love baš na njihovoj pretplati. Prilikom kontakta e-mailom, prodavci najčešće traže da im uplatite određenu sumu na privatni bankovni račun, postnet, ili putem Western Uniona. Ovakvi računima je teško ući u trag, a policija je kasnije gotovo nezainteresovana za njih. No, određena grupa nudi i dojave koje možete platiti tek kada dobijete, tj. kada dojava za koju oni tvrde da je 100%  sigurna . Sada ćete se sigurno pitati kako je moguće da će vas na ovaj naizgled pošten predlog opet prevariti i uzeti novac? Vrlo jednostavno i to po formuli 30-10-3, a evo i kako detaljni opis je  sa sajta prevare.info, autora Bojana Mitrovića koji na detaljan način opisao kako to sve funkcioniše, možete pročitati – ovde.

Ostali načini – postoje i različite varijante kojima ‘dojavljivači’ i osobe koje nude mesečne pretplate potražuju od Vas novac za svoje ‘usluge i informacije’. To mogu biti uplate Western Unionom, kojom čak osim imena i prezimena osobe kojoj uplaćujete, te adrese, ne raspolažete gotovo nikakvim informacijama o dotičnoj osobi. Dakle nema dokaza bankarske transakcije i slično. Uplate mogu potraživati i moneybookersom, paypalom i drugim načinima uplate preko interneta. Većina njih za svoje informacije traži naravno novac unapred. Posle toga su moguće dve varijante: prva je da im se izgubi svaki trag, a Vi ne dobijete ništa posle uplaćenog iznosa (što je možda i bolja varijanta sa finansijskog aspekta po Vaš novčanik) i druga da dobijate, u zavisnosti od dogovora sa osobom koja prodaje dojave seriju dojava kojima će se najverovatnije isprazniti Vaš fond za klađenje, vrlo brzo.

Profil prodavca dojava

Osobe prodavci dojava su najčešće mlađe osobe muškog pola, često i maloletne. Takvim osobama je dovoljno i tih 1 euro  kojim im platite SMS servisom, i na taj način im finansirate račun za mobilni telefon. Ili pak ukoliko su u pitanju  ‘skuplje dojave’  Vi im svojim uplatama na račun finansirate deo mesečnih obaveza, deo rate za automobil, mesečnu kiriju i ko zna šta. Ili im jednostavno šaljete novac da bi ga oni imali za kladionicu :)

ZAKLJUČAK:  Da li je dojava prevara?

Pre nego što naletite na sledeći sajt sa ponudama tipa: “Svi koji su zainteresovani za moje parove neka se jave… “ , “jedini sa pravim dojavama!!!” , “100% sigurna dojava”, “Povoljna mesečna pretplata” I slično setite se:
1.    Oni trebaju Vas, i Vaš novac. Da i sami toliko ‘masno zarađuju’ na dojavama koje nude, zašto bi trebali od Vas Vaših 1,5,10 ili 50eur mesečno ili po utakmici?
2.    Na Vama uvek ostaje konačna odluka, da verujete meni i nekolicini ljudi koja zna da je to tako, ili jednostavno da im poklonite novac za ‘dojavu’ ili pretplatu i uverite se u to sami.