Azijski hendikep

Azijski hendikep

Azijski hendikep je kladioničarski termin koji označava jednu od najpopularnijih kladioničarskih igara na fudbalske mečeve. Nastao je u kladionicama azijskih zemalja, međutim vrlo brzo, tokom nekoliko godina, postao popularan u svim delovima sveta.

U igri azijski hendikep, hendikepi se kreću najčešće od:

  1. nula golova (Draw No Bet),
  2. jedne četvrtine gola(0,25),
  3. pola gola (0,5),
  4. tri četvrtine gola (0,75)
  5. nekoliko golova (1,2,3…), a ređe više od toga.

Bet365.com kladionica je online kladionica koja ima najširu ponudu azijskih hendikepa na košarkaške i fudbalske mečeve.

Svrha azijskog hendikepa

Ono što je najvažnije u igri azijski hendikep je da se eliminiše mogućnost nerešenog ishoda. Teoretski u igri azijski hendikep postoji verovatnoća od 50% za dobitak, dok u tradicionalnom klađenju na konačni ishod (1,x,2) teoretska šansa za dobitak iznosi 33,33%.

Azijski hendikep sa celim golom (+/- 1) – pravila

Ovo je varijanta azijskog hendikepa gde se ekipa hendikepira sa celim golom(vima) prednosti. Hendikep moe da bude 0, 1, 2, … (retko više golova). U slučajevima azijskog hendikepa sa celim golom, uzmimo sledeći primer susreta Celtic – Hibernian:

Celtic -1 1,86
Hibernian +1 1,90

Ukoliko odigrate na Celtic, sa azijskim hendikepom -1, da bi ostvarili dobitak neophodna vam je pobeda Celtica od 2 ili više golova razlike (2:0, 3:1, 4:2…). U slučaju pobede Celtica sa jednim golom razlike, na primer 1:0, važeći rezultat sa azijskim hendikepom je 0:0 (oduzimate Celticu 1 gol) – vraća vam se uplaćeni iznos (tj. važeća kvota za ovaj par je 1,00). Za svaki nerešen ishod, ili pobedu Hiberniana (pri odigranom azijskom hendikepu od -1 na Celtic) – opklada je gubitna.

U slučaju odigravanja na azijski hendikep +1 (na Hibernian), važi sve obrnuto nego u prošlom slučaju. Opklada je dobitna pri svakom nerešenom rezultatu ili pobedi Hiberniana (na konačni rezultat se dodaje +1 gol Hiberniana, pri čemu je opklada dobitna).

Slično važi i za hendikepe sa 0 i 2 gola. Hendikep sa 0 se zove i Draw No Bet – faktički nema hendikepa, a svaki nerešeni rezultat vam vraća ulog. Za azijski hendikep sa 2 gola pravila analogna hendikepu sa 1 golom razlike.

Azijski hendikep sa polovinom gola (+/- 0,5) – pravila

Suština azijskog hendikepa od +/- 0,5 je da se jednoj od ekipa daje „pola“ gola prednosti. Azijskim hendikepom od 0,5 (+/-) se izbegava mogućnost nerešenog ishoda u ovoj opkladi. Primer azijskog hendikepa sa polovinom gola prednosti, susret Inter – Roma:

Inter -0,5 1,97
Roma +0,5 1,92

U slučaju „polovičnog“ azijskog hendikepa, ukoliko se odigrali na pobedu Intera sa azijskim hendikepom od -0,5 po kvoti 1,97 znači da vam je neophodna pobeda Intera sa bilo kojim rezultatom (1 ili više golova razlike). Hendikep koji se u startu oduzima ekipi Intera je -0,5 gola (što znači da je rezultat pre početka utakmice Inter – Roma (-0,5 : 0). Pobedom od 1:0, ili svakom većom pobedom Inter „pokriva“ hendikep od početnih -0,5. (Tako npr. pobedom od 1:0 Intera  sa uzetim u obzir hendikepom od -0,5 dobijate konačni rezultat od 0,5 : 0, i opklada je dobitna). U slučaju bilo kakvog nerešenog ishoda (ekipe Intera i Rome postigle isti broj gola), na odigrani hendikep od -0,5 na Inter – gubite opkladu, jer će ishod sa azijskim hendikepom od -0,5 u tom slučaju biti (npr. pri rezultatu 2:2) -> 1,5:2. U slučaju bilo koje pobede Rome hendikep od -0,5 je takođe gubitan. (analogno prethodnom slučaju).

U drugom slučaju, kada odigrate npr. hendikep sa +0,5 na Romu, po kvoti 1,92, logika je slična. Za dobitnu opkladu važeći je svaki nerešen rezultat ova dva tima, kao i bilo koja pobeda Rome. (jer se Romi u ovom slučaju daje +0,5 gola prednosti).

Prethodni primer polovičnog azijskog hendikepa je uzet između timova „približno podjednake jačine“, te je stoga azijski hendikep iznosio samo +/- 0,5.  Često se u ponudi kladionica nalaze i veći polovični hendikepi (+/- 1,5; +/- 2,5) u slučajevima kada je razlika u kvalitetu i snazi timova veća. Za primer većeg polovičnog hendikepa, možemo primeniti sledeći slučaj, susret Chelsea i WBA:

Chelsea -2,5 1,95
WBA +2,5 1,75

Za tip AH Chelsea -2,5 po kvoti 1,85, dobitni su rezultati u kojima će Chelsea pobediti sa 3 ili više golova razlike (3:0, 4:1, 7:2…). Ako se utakmica završi pobedom Chelsea sa 1 ili 2 gola razlike, nerešenim ishodom ili eventualnom pobedom WBA, vaš par je gubitan. Dakle, dobitni su svi parovi sa pobedom Chelsea od tri ili više golova razlike, gubitni su svi parovi sa pobedom manjom od 3 gola razlike, nerešenim ishodom, ili eventualnom pobedom WBA.

Ukoliko odigrate AH na WBA +2,5 – kladite se da WBA neće izgubiti sa više od 2 gola razlike. Dakle, aktuelni i odgovarajući su vam svi rezultati osim poraza WBA sa 3 ili više golova razlike. Što znači da Vam pobeda WBA, nerešen ishod, te svaki poraz do dva gola razlike donosi dobitak.

Azijski hendikep sa četvrtinom gola (+/- 0,25) – pravila

Ovaj tip AH sa četvrtinom gola je malo kompleksniji nego prethodna dva primera AH sa celim i polovinom gola. Azijski hendikep sa četvrtinom gola, u zavisnosti od kladionice, možete videti kao označen na jedan od sledećih načina: (0, 0,5), ili (1/4), ili najčešće (0,25).

Specifičnost AH sa četvrtinom je da prilikom igre na ovaj hendikep, uplata se deli na dva dela. Jedna polovina ide na jedan, druga polovina ide na drugi hendikep. Što znači ako ulažete 1000 unita na AH od +/-  0,25 – polovina ide na jedan, druga polovina na drugi hendikep. Evo i praktičnog primera, susret Arsenal – Liverpool:

Arsenal -0,25 1,95
Liverpool +0,25 1,95

U slučaju da se odlučite odigrati AH na Arsenal sa -0,25, pola uplate ide na prvi deo hendikepa „0″, a pola uplate na drugi deo -0,5. Sada možete videti da je AH 0,25 „sastavljen od dva hendikepa“ – 0,5 i 0 (koje smo prethodno razjasnili). Prvi deo hendikepa (-0,5), ima početni rezultat od -0,5:0. Drugi deo hendikepa (0 – DNB) ima početni rezultat od 0:0. Ukupan ulog na hendikep od -0,25 se deli na dva dela – polovina na -0,5  i druga polovina na 0.

Konkretno, u ovom slučaju bilo koja pobeda domaćina (ovde Arsenal) donosi dobitak (shodno pravilima za hendikep sa celim golom (ovde 0) i pravilom za polovični azijski hendikep). U slučaju nerešenog ishoda, prvi deo hendikepa (-0,5) je gubitan, dok za drugi deo hendikepa (0) sledi povrat uloga. U ovom slučaju uplata je podeljena, tako da ćete dobiti polovinu novca nazad, dok drugu polovinu gubite. Za eventualnu pobedu Liverpoola pri hendikepu od -0,25 tip je gubitni.

U nešto drugačijoj varijanti, tipu +0,25 na Liverpool, situacija je sledeća. Polovina uplate ide na hendikep 0, dok druga polovina ide na +0,5 hendikep. U slučaju pobede Liverpoola, cela uplata dobija, jer oba hendikepa prolaze (0:1 za hendikep 0, te 0:1,5 za hendikep +0,5)  (shodno pravilima AH za cele golove i pravilu za polovične AH). U slučaju nerešenog ishoda, vraća vam se deo uplate na hendikep 0 (Draw no bet), dok Vam je druga polovina uplate koja je na hendikepu +0,5 takođe dobitna. U ovom slučaju dobitak je manji nego u slučaju pobede Liverpoola, međutim ipak profitirate. Tip je gubitan samo u slučaju pobede Arsenala, bilo kojim rezultatom.

Četvrtinski hendikep se može sresti i u drugačijem obliku, poput +/- 1,25 (kada je razlika između dva tima u kvalitetu izraženija). Pravila se primenjuju analogno višim formama polovičnih hendikepa, sa primenom odgovorajućih pravila za četvrtinske hendikepe.

Azijski hendikep sa tričetvrt (+/- 0,75) – pravila

Tričetvrtinski hendikep (+/- 0,75), se poput četvrtinskih hendikepa (+/- 0,25) sastoji iz dva hendikepa. Kod tričetvrtinskog AH se u obzir uzimaju dva hendikepa 0,5 i 1, umesto 0 i 0,5 kod četvrtinskog AH. Princip je sličan kao i kod četvrtinskog hendikepa – pola uplate ide na jedan, druga polovina na drugi hendikep. Ovaj hendikep se označava (u zavisnosti od kladionice): (0,5, 1), ili (3/4), ili najčešće 0,75. Primer je sledeći, susret Real Madrid – Getafe:

Real Madrid -0,75 1,90
Getafe +0,75 1,75

Ako odigrate AH na Real -0,75, pola od ukupne uplate Vam ide na hendikep od -0,5, dok druga polovina uplate ide na -1. Ako Real ostvari pobedu od dva ili više golova razlike  – dobitno u celini. Ukoliko dođe do pobede Reala od 1 gola razlike, dobitna Vam je samo polovina sa hendikepom od -0,5, dok druga polovina od -1 je gubitna, s obzirom da nije pokriven hendikep od 2 gola razlike. U slučaju nerešenog ishoda, ili pobede Getafea, predstavljaju gubitak za Real -0,75, te dobitak za opkladu Getafe 0,75.

Tabelarno prikazani ishodi azijskog hendikepa

AH (0) ili DNB (Draw No Bet)
Dobitak je ako ekipa dobije utakmicu. Ako je ishod nerešen vraća vam se ulog. U pojedinim kladionicama AH 0 je označen i kao Winner (W) ili DNB (Draw No Bet).

AH (+0.25) ili AH (0,+0.5)
Dobitak je ako ekipa dobije utakmicu. Ako je nerešeno onda se sav ulog deli na dva dela – pola uloga se isplacuje kao dobitak, a pola uloga kao koeficijent 1 i taj ulog se vraca.

AH (+0.50)
Dobitak je ako ekipa dobije utakmicu ili odigra nerešeno.

AH (+0.75) ili AH (+0.5, +1)

Dobitak je ako ekipa dobije utakmicu ili odigra nerešeno. Ako izgubi sa jednim golom razlike vraća vam se pola uloga.

AH (+1)
Dobitak je ako ekipa dobije utakmicu ili odigra nerešeno. Ako izgubi sa jednim golom razlike vraća vam se ulog.

AH (+1.25)
Dobitak je ako ekipa dobije utakmicu ili odigra nerešeno. Ako izgubi sa jednim golom razlike, ukupan iznos uloga se deli na pola – pola uloga se isplaćuje kao dobitak, druga polovina uloga se vraća.

AH (+1.5)
Dobitak je ako ekipa dobije utakmicu ili odigra nerešeno ili izgubi sa jednim golom razlike.

AH (+1.75)
Dobitak je ako ekipa dobije utakmicu ili odigra nerešeno ili izgubi sa jednim golom razlike. Ako izgubi sa dva gola razlike vraća vam se pola uloga.

AH (+2)
Dobitak je ako ekipa dobije utakmicu ili odigra nerešeno ili izgubi sa jednim golom razlike. Ako izgubi sa dva gola razlike vraca vam se kompletan ulog.

AH (+2.25)
Dobitak je ako ekipa dobije utakmicu ili odigra nerešeno ili izgubi sa jednim golom razlike. Ako izgubi sa dva gola razlike ulog se deli na pola – pola uloga je dobitak,druga polovina uloga se vraca.

AH (+2.5)
Dobitak je ako ekipa dobije utakmicu ili odigra nerešeno ili izgubi sa jednim ili dva gola razlike.

AH (-0.25) ili AH (0,-0.5)
Dobitak je ako ekipa dobije utakmicu sa jednim ili više golova razlike. Ako je nerešen ishod gubite pola uloga.

AH (-0.5)
Dobitak je ako ekipa dobije utakmicu.

AH (-0.75)
Dobitak je ako ekipa dobije utakmicu sa dva ili više golova razlike. Ako pobedi samo sa jednim golom razlike uplata se deli na pola – pola uloga je Dobitak, druga polovina uloga se vraca.

AH (-1)
Dobitak je ako ekipa dobije utakmicu sa dva ili više golova razlike. Ako dobije samo sa jednim golom razlike kompletan iznos uloga vam se vraća.

AH (-1.25)
Dobitak je ako ekipa dobije utakmicu sa dva ili više golova razlike. Ako dobije samo sa jednim golom razlike vraća vam se pola uloga.

AH (-1.50)
Dobitak je ako ekipa dobije utakmicu sa dva ili više golova razlike.

AH (-1.75)
Dobitak je ako ekipa dobije utakmicu sa tri ili više golova razlike. Ako pobedi sa dva gola ulog se deli na pola – pola uloga je Dobitak, druga polovina uloga se vraća.

AH (-2)
Dobitak je ako ekipa dobije utakmicu sa tri ili vise golova razlike. Ako pobede sa dva gola kompletan iznos uloga se vraća.

AH (-2.25)
Dobitak je ako ekipa dobije utakmicu sa tri ili više golova razlike. Ako pobedi sa dva gola razlike gubite pola uloga.

AH (-2.50)
Dobitak je ako ekipa dobije utakmicu sa tri ili više golova razlike.

error: